kultur

Et lite stykke Paris i Oslo

Galskap, kjærlighet, frihet – og champagne.

Publisert Sist oppdatert

Hos Chat D´Or begynner opplevelsen allerede før du i det hele tatt har kommet innenfor døren. Vinduene er dekket av tunge gardiner, slik at det bare er mulig å få en sniktitt på hva som foregår innenfor de fire veggene i hjørnelokalet midt på «Det Franske Kvarter» på Frogner.

Her har stylist og frisør, Jojo Champfleur, sammen med sin kjæreste, Lena Andrén og 'den franske sommelier' David Fahouder, satt drømmen til virkelighet.

Og når du først har kommet inn døren, er det illusjonen av blå himmel, grønne palmer og strand møter Paris, som venter deg.

En perfekt liten oase for deg som trenger å drømme deg bort. Du kan bli hele kvelden, eller bare for et glass eller to. Du kan får hele stedet for deg selv gjennom et privat selskap eller delta på en av husets champagne- og vinsmakinger. Ikke minst kan du oppleve en nydelig afternoon tea med fransk tvist. På Chat D'Or er (nesten) alt mulig.

ELLE tok en prat med gründer, Jojo Champfleur, om den gustavianske æra, hva som faktisk skaper god atmosfære og hvordan et tidligere solstudio lot seg transformere til et lite stykke Paris i Oslo.

Fortell om Chat D’Or?

– Chat D’Or startet med en drøm om å bringe en liten bit av parisisk dekadens og overflod til Oslo — og nå har vi åpnet en champagne- og matbar med sitt eget lille, lekne univers. Vi spiller jazzy og groovy musikk på dagen, og livligere toner utover kvelden. Her kan folk møtes for et godt glass før de går videre ut i natten, eller bli værende og la seg forføre av stemningen som utspiller seg. Noen av våre gjester har også leid hele stedet og skapt sin egen drømmekveld.

Hva inspirerte deg til å åpne Chat D’Or?

– Jeg hadde jo siklet på disse lokalene i 17 år, Oslos vakreste lokale, i «Det Franske Kvarter» som vi kaller det, rett ved den fineste parken i en av Oslos fineste bygninger! Jeg husker da jeg oppdaget det for første gang, den gangen lokalene ble brukt som solstudio, og tenkte at wow, her må man jo kunne lage Oslos feteste utested … også var jeg så heldig å finne en kjæreste som var gal nok til å bli med på prosjektet, så da solgte vi huset og satset.

Etter en tur til Frankrike fant vi også slagordet som beskriver både oss og stedet; FOLIE, AMOUR & LIBERTÉ (red.anm. Galskap, kjærlighet og frihet).

Interiøret er helt unikt og skiller seg ut fra alt annet i byen – fortell om tanken bak og hvordan du kom frem til dette uttrykket?

– Det er mye takket være illustratøren Camilla Billets’ innsats med å hjelpe meg å skape vårt eget toile de jouy (red.anm. lerret av nytelse/glede), som gjør helheten på stedet. Vi brukte nesten et år på å komponere mønsteret som går igjen i gardiner, møbeltrekk og klærne vi bruker. Vi har store planer om å lage egen kles-, sko- og porselenskolleksjon der bygningen og interiøret er tegnet inn i mønsteret, slik at man får en slags déjà vu av å ha sett det før når man begynner å se nøye på tegningene.

Det hele er en hommage til madame de Pompadour som er vår skytshelgen og som skapte denne stilen som i ettertid blir betegnet som Gustaviansk eller Louis Seize. Møblene har vi samlet på auksjoner over flere år og restaurert, strippet for gammelt stoff, reparert, malt og deretter fått trukket av noen av Norges flinkeste møbeltapetserere, LT Filus og Christiania møbeltapetserer, på 1700-tallsmetoden med kobberspikre ...

Deler av inspirasjonen er hentet fra jazzklubben på toppen av Kristiania, en klubb der jeg var klubbpromotør, og som hadde ett fantastisk gustaviansk design. Noe er hentet fra salongene i Paris, slik vi har drømt oss til at de var på slutten av 1700-tallet.

Hva kan gjester forvente seg av et besøk på Chat D’Or?

– En vakker og litt uvanlig champagnesalong i 1700-tallsstil på Frogner i Oslo. En deilig liten meny med franske småretter, fra østers og snegler til quiche og andeconfit-salat for å nevne noe. En vin-, champagne- og matbar med en vinliste der vi særlig legger vekt på champagne. Vi har noen få deilige viner og noen enkle cocktails. Her kan du komme og «glemme» at du er i Oslo, hos oss kan du få en liten smak av Paris!

Hva skiller Chat D’Or fra andre steder i byen?

– Tja ... Vi er jo en salong da … Tror vi er en mellomting mellom vinbar og restaurant. Der man kan stikke innom og ta et glass, eller en hel kveld med mat og drikke.

Helt til slutt ... Chat D’Or har en helt spesiell atmosfære. Hva skyldes dette, tenker du? Hva mener du at skal til for å skape god atmosfære?

– Først og fremst så er det illusjonen av blå himmel, grønne palmer og varm sand som dukket opp som en visjon på ett bilde jeg fant på Clignancourt i Paris (red.anm. loppemarked i Paris) og tenkte at sånn vil jeg ha det hele tiden … Så, kombinert med antikke kandelabere og masse stearinlys og dempet belysning ble det slik …

Les mer og book bord her.

Powered by Labrador CMS