Norske Brands to know: HedSom Jewelry

Foto: HedSom Jewelry

Unikt smykkedesign laget med ulike håndverksteknikker.

Publisert Sist oppdatert

Hedvig Sommerfeldt lager unike smykker med sine smiteknikker og står bak det norske smykkemerket HedSom Jewelry, som blant andre Sigrid Bonde Tusvik er fan av.

Vi har spurt henne hvordan HedSom Jewlry startet og hva som gjør det unikt.

Smykkedesign: HedSom Jewelry

Kan du fortelle litt om din utdannelse og bakgrunn?

– Jeg er utdannet metall- og smykkekunstner fra Kunsthøgskolen i Oslo. Jeg kommer fra en idrettsfamilie og hadde egentlig ingen som dro meg mot det kunstneriske, men jeg har alltid likt å tegne og lage ting. Jeg tok kunsthistorie som valgfag på videregående, og der åpnet det seg plutselig en ny verden og interesse for meg. Det førte til at jeg tok to år på Mølla Kunstskole i Moss, etterfulgt av kunsthistorie grunnfag på Universitetet i Bergen. Før jeg søkte på Kunsthøgskolen fikk jeg muligheten til å kombinere kunststudier med idrett da jeg fikk idrettsstipend på University of Missouri, USA. Jeg var tresteghopper, og fikk kombinere to av mine pasjoner.

Hvordan begynte du å lage smykker?

– Jeg begynte ikke å lage smykker før jeg startet studier ved Khio. Men det å lage ting som har en relasjon til kroppen interesserte meg. Det blir personlig og kan uttrykke så mye.

Hvor og hvordan jobber du?

– Intuitivt. Jeg jobber direkte i materialet, og lar ofte materialet lede vei. Det meste av det jeg lager gjør jeg med ulike smiteknikker. Dette er veldig gamle arbeidsmetoder, som krever tålmodighet, nærhet og en slags tidløshet. Det er det jeg søker etter. I en ellers så travel hverdag ønsker jeg å roe ned, fordype meg i håndverksteknikker som er i ferd med å forsvinne i vår stadig mer masseproduserte verden. Skape noe nytt, men tidløst, ekte og bestandig. Jeg har verksted i huset mitt, men er nå i gang med å bygge eget atelier i hagen.

Lager du kolleksjoner for hver sesong?

– Jeg har nå flere kolleksjoner, men skifter ikke nødvendigvis ut fordi det blir et nytt år eller noe. Smykkene jeg lager skal være tidløse og elegante, og kunne brukes år etter år..

Hva inspirer deg?

– Det som inspirer meg er å kunne lage smykker til folket med håndverksteknikker som har en dypere verdi enn masseproduserte objekter. Jeg har en meget stor fascinasjon for håndverket. Det å kunne være en motvekt til «bruk og kast»-samfunnet er også viktig for meg.

Norske smykker

Hvilke ambisjoner har du?

– Å bli et «hot» navn innen norskprodusert smykkedesign. Mange smykkedesignere får sine smykker produsert i utlandet. Mine smykker er laget av meg, personlig, i mitt verksted i Sarpsborg.

Hvem lager du smykker for?

– Jeg tror jeg lager smykker for damer som har sans for håndverket, det norskproduserte og unike.

Hvem hadde vært drømmedama å kle opp i dine smykker?

– Jeg har alltid tenkt at Kari Bremnes hadde vært fantastisk å se med HedSom smykker. Da jeg så Sigrid Bonde Tusvik på Gullruten iført mine smykker må jeg si at det var utrolig kult. Den dama er jo rå, og da er det ekstra stas, selvfølgelig!

Hvordan har koronasituasjonen påvirket deg og din bedrift?

– Jeg skulle ha deltatt i noen utstillinger som måtte avlyses. I tillegg var det flere butikker som ikke kunne gjøre sine planlagte bestillinger. Så situasjonen vi står i har absolutt påvirket meg, men jeg har forsøkt å fokusere på mulighetene, og har for eksempel lagt ned mer innsats i nettbutikken. Jeg har forsøkt å drive foretaket videre, og synes jeg har lyktes bra med det.

Hvilke materialer bruker du og hvordan velger du ut disse?

– Jeg lager smykker i sølv og messing. Gull på bestilling. Alle tre er gode metaller å smi med.

Powered by Labrador CMS