Brand to know: Tomorrow denim

Tomorrow Denim

Dette er det første klesmerket i verden som er sertifisert med både Svanemerket og EU-blomsten.

Publisert Sist oppdatert

Tomorrow Denim: Møt Henriette Pieszak, grunnleggeren av Tomorrow Denim – det første klesmerket i verden som er sertifisert med både Svanemerket og EU-blomsten.

Jenny skavlan tipser: kjøp mindre og smartere!

Tomorrow Denim

– Etter mange år i motebransjen erfarte jeg at måten man produserer og vasker denim på, var voldsomt miljøskadelig. Jeg gikk derfor i gang med å undersøke hvordan jeg kunne påvirke bransjen i en mer miljøbevisst retning. Det ble starten på Tomorrow Denim!

– Jeg syntes og synes stadig at motebransjen mangler transparens. Når man kjøper kosmetikk har man varedeklarasjoner, hvitevarer har energimerkinger og matvarer er øko-merket, slik at man enkelt skal vite hva man faktisk kjøper. Jeg ønsket å gi samme trygghet til forbrukeren ved å få sertifisering på klær. Svanemerket og EU-blomsten er de strengeste merkingene som finnes innen klesindustrien, og de eneste sertifiseringene som ser på hele produktets livssyklus, sier Henriette. – Vi som jobber i klesbransjen har et ansvar for å endre dagens situasjon. Det er et faktum at motebransjen er den nest største miljøforurensende industrien i verden. Over en million plante- og dyrearter er utrydningstruet, blant annet som en konsekvens av måten vi produserer klær på. Tanken på at mine framtidige barnebarn ikke vil kunne oppleve det samme plante- og dyreriket som jeg selv har vokst opp med, gjør meg rett og slett trist.

– Samtidig lukker vi alle øynene for at tenåringer kommer tidligere i puberteten og at infertilitet er et større og større problem, som faktisk kan ha sammenheng med de farlige kjemikaliene og hormonfremkallende stoffene vi eksponeres for hver dag. Dette vet man ikke nok om enda, men det vi vet er at det brukes hormonfremkallende stoffer ved farging av klær. Det er dog viktig å merke seg at ikke alle kjemikalier er farlige, men akkurat derfor er det viktig at klær blir merket og sertifisert, slik at forbrukeren selv kan få lov til å velge hva de vil gå med, fortsetter hun. – Jeg føler også et kjempeansvar for å minimere vårt miljøavtrykk og sørge for at våre produkter ikke er skadelige, og sikre gode arbeids- forhold for de som produserer vårt tøy. Det skjer stadig ulykker på klesfabrikker, hvor mennesker dør fordi arbeidsforholdene ikke er trygge nok. Vi er nødt til å handle, og stå sammen om dette, og det må gjøres nå!

Q&A med Henriette Pieszak
Hva er typisk for Tomorrow Denim?
– Vi har alltid vært opptatt av god kvalitet og passform. Man skal føle seg komfortabel og fin i våre jeans, og det er derfor viktig at de sitter helt perfekt. Vi bruker masse ressurser på hver eneste centimeter av buksa for å kunne tilby en kolleksjon som både er bærekraftig og fashion. Vi jobber også mye med innovasjon, både i for- hold til ny teknologi og hvordan vi kan designe på en ny og mer miljøvennlig måte.
Fortell litt om materialene dere bruker?
– Vi benytter kun 100 % økologiske eller resirkulerte materialer. Alle komponenter i våre produkter er kvalitetssikret, og glidelåser og knapper er de beste på markedet og testet for kadmium, bly og tungmetaller.
Fortell om SS20-kolleksjonen deres?
– Denne sesongen introduserer vi vår helt nye produkt-gruppe «Second Skin», bestående av T-skjorter, singleter og skjorter, som alle er Svanemerket. Alle produktene kan trygt brukes rett på huden, og de er selvfølgelig uten farlige kjemikalier eller hormonfremkallende stoffer.
Har du noen tips til hva man kan gjøre for å leve et mer bærekraftig liv?
– For meg er det viktig at det ikke skal føles påtvunget, men at man, der man har mulighet, tar et mer bærekraftig valg. Jeg har den siste tiden gått over til et mer plantebasert kosthold, hvor jeg har fokus på gode og lokale råvarer. Og i forhold til klær; invester i god kvalitet som varer lenge. Og unngå engangsforbruk av plast. Bruk for eksempel et bærenett når du er på shopping, og bruk kluter som kan gjenbrukes. Husk at hvis man gjerne vil leve et mer bærekraftig liv, hjelper det å starte i det små, med ting du faktisk klarer å opprettholde.
Powered by Labrador CMS