Boktips høst 2022

Bøker vi vil lese nå!

Publisert Sist oppdatert

Boktips høst 2022:

Nå som det er grått ute, føler vi ekstra på høsten som kommer snikende oppover marg og bein, og leselysten etter sommerferien melder seg nok en gang.

Vi drømmer om å begrave nesa i en bok, gjerne under et teppe i en koselig sofakrok – eller kanskje på senga når alle har lagt seg og man trenger litt alenetid.

Boktips høst 2022

Dette er bøkene vi vil lese denne høsten!

Når alt er av papir – Sunniva M. Roligheten

Sunniva M. Roligheten var 21 år da hun debuterte som forfatter, og fikk mye oppmerksomhet og gode kritikker for boken Når alt er av papir. Nylig vant hun det prestisjefylte Saabye-stipendet, og prisutdeler Lars Saabye Christensen selv omtaler boken som "et storartet litterært univers."

Boken Når alt er av papir består av kapitler bygd opp som skolelekser. Hvert kapittel har et tema og et fag, i tillegg til en kort innledning. Hvert avsnitt skildrer et av hovedpersonens minner, og starter med “Jeg husker”. Den fikk mye oppmerksomhet og gode anmeldelser da den utkom i fjor.

Du finner boken her! (annonse)

Natteløperen – Karin Fossum

Den norske krimforfatteren Karin Fossum har kommet ut med nok en bok med etterforsker Eddie Feber i spissen.

Meidel Jonsson finner farfaren sin død i huset. Atten år gammel er Meidel plutselig alene i livet. I hodet sitt har han mange kamre: et for lek, et for gode ideer, et for faenskap. Og et kammer for smerte og erkjennelse, som han vil lukke for alltid. Nå har Meidel ingenting igjen å tape. Men når han handler på Kiwi, kommer han i snakk med den unge jenta i kassen, og han aner en mulighet.

Etterforsker Eddie Feber er et kraftfelt på jobb, og hjemme har han et hus fullt av unger og kona Karmen som skriver krimromaner. Flere mennesker i byen får besøk om natten av en lysende skikkelse med et våpen i hendene. Feber har ikke mye å gå etter, annet enn en lapp der det står 833. Feber har sine helt egne metoder, noen vil si han går over grensen.

Du finner boken her! (annonse)

Giæver og Iunker – Erlend Loe

Erlend Loe i storform har skrevet en perle av en bok.

Gamle Giæver bruker sine siste dager på jorda til å orientere unge Giæver om familiehistorien, om praktiske ting som gjørmestanga, pick-upen, meiseboller, puter, skuter, damer og ikke minst om den åtte hundre år gamle konflikten med Iunkerfamilien på nabogården. Giæver har ikke lyst til å forlate dette livet uten at skikker og sedvaner, kunnskap, livsvisdom og hatet mot Iunkerne føres videre av neste generasjon. «Du! Hei! Se på meg når jeg snakker! Noterer du? Er du klar? Har du slått på opptakeren? Jeg vil at du tar opp det jeg sier og noterer samtidig. Da får du med deg alt. For det som ikke fortelles forsvinner. Det som fortelles forsvinner også, men det tar lengre tid. Betraktelig lengre tid. Okay? Greit? Du er du klar? Godt.»

Du finner boken her! (annonse)

Quintessence – Gert Nygårdshaug

Har du enda ikke opplevd Gert Nygårdshaug, er det bare å glede seg! Hans karakteristiske skildringer og historiefortellinger, er alltid like spennende.

Olion Soleng arbeider ved statsministerens kontor. En dag forulykker statsministeren samtidig som et viktig dokument forsvinner. Rundt Soleng begynner uforklarlige hendelser å oppstå, og han bestemmer seg for å flytte til et nedlagt hus i en fjellgrend for å starte et nytt liv der. Men på ferden mot en ny fremtid dukker en mystisk ung kvinne opp, og historien om det forsvunne dokumentet kommer for en dag. Noe som viser seg å ikke være særlig beroligende.

Du finner boken her! (annonse)

Leksjoner i god kjemi – Bonnie Garmus

En New York Times bestselger!

Elizabeth Zott er ingen gjennomsnittlig kvinne. Faktisk ville hun ha vært den første til å poengtere at det ikke finnes noe slikt som en gjennomsnittlig kvinne. Men dette er 1960-tallet, og forskningsmiljøet rundt Elizabeth ligger ikke akkurat i front når det kommer til likestilling. Seksuell trakassering er regelen mer enn unntaket, og når Elizabeth forsvarer seg, får det store konsekvenser for karrieren hennes.

I stedet for å si opp jobben fordyper Elizabeth seg stadig mer i sitt forskningsprosjekt, og ignorerer kollegaene sine etter beste evne. Mye forandrer seg når hun treffer Calvin, som er en klassisk vitenskapsnerd: kunnskapsrik, klønete, snill og påståelig. Mellom Calvin og Elizabeth oppstår den type kjemi som gjør at alle andre blir småkvalme av misunnelse.

Men livet gjør sine krumspring, og tre år senere er Elizabeth ugift alenemor og - snodig nok - stjerne i et populært kokkeprogram på TV. Hennes unike tilnærming til matlaging («Ta en halvliter H2O og tilsett en klype natriumklorid») viser seg å bli revolusjonerende for kvinner over hele Amerika. For ikke bare lærer hun amerikanske kvinner å lage mat. Hun lærer dem også grunnleggende kjemi og hvordan de kan endre sine liv. Hun lærer dem at kvinnens rette plass ikke nødvendigvis er på kjøkkenet, men ute i verden.

Du finner boken her! (annonse)

Powered by Labrador CMS