Lily Cole debuterer som forfatter

Den Cambridge-utdannede modellen jobber målrettet for å lette på våre globale miljøutfordringer.

Publisert Sist oppdatert

Lily Cole (32) har allerede bevist at hun gjerne har flere jern i ilden, og kan sjonglere med titler som modell, skuespiller, akademiker, designer, entreprenør, mor, eier av bokhandel, og nå debuterer hun også som forfatter.

Hun landet sitt første magasincover som 16-åring, og har siden den tid fullført en utdanning ved Cambridge University. I 15 år har hun også jobbet lidenskapelig med The Environmental Justice Foundation (EJF) og med the World Wildlife Fund (WWF). Hennes kommende bok Who Cares Wins lander i bokhyllene i juni, og tar for seg en rekke temaer, inkludert fast-fashion og kjønnsforskjeller. Definitivt noe å lese i sommer! Zac Efron fortsetter å imponere oss med sin allsidighet!

En prat med Lily Cole

Hva trigget deg til å starte ditt veldedige arbeid?
– Jeg er en lidenskapelig miljøaktivist, men har også en sterk tilknytning til motebransjen – derfor traff EJFs arbeid med de problematiske sidene ved bomulls-produksjon i Uzbekistan meg umiddelbart. Siden den gang har jeg også samarbeidet med EJF i forbindelse med klimakrisen, for å belyse både den vanskelige situasjonen for klimaflyktninger, men også for å øke kunnskapen om produkter som dreper dyr til fordel for skjønnhetsindustrien. – Alle industrier, ikke bare moteindustrien, har et ansvar for å aktivt redusere sitt karbonavtrykk og de negative konsekvensene av produksjon. Jeg har alltid vært imponert over EJFs fokus på hvordan forbrukerprodukter og deres forsyningskjede ofte er det som driver våre globale utfordringer framover, ofte uten at vi som forbrukere selv er klar over det. Jeg verdsetter også hvordan EJF er opptatt av å tilby alternative løsninger, og hvordan de lenge har utforsket de komplekse krysningspunktene mellom sosial rettferdighet og miljøet. Miljøutfordringer er alltid også sosiale utfordringer.
Fortell om deres nåværende mål og prosjekter...
– EJF mener at miljøsikkerhet er en grunnleggende menneskerettighet, og de jobber for og med alle i frontlinjen for å undersøke, dokumentere og avdekke miljøødeleggelse og brudd på menneskerettigheter. Deres nåværende kampanjer sentrerer rundt havet og klimakrisen, bærekraftig mote og beskyttelse av verdens skoger. Deres arbeid har avdekket den systematiske ødeleggelsen av havets økosystemer rundt om i verden gjennom ulovlig fiske, og det sjokkerende bruddet på menneskerettigheter som ofte medfølger. Bevisene har siden vært brukt for å aktivere tiltak fra myndighetene, industrien og allmennheten. EJF har gitt et talerør til mennesker som er drevet vekk fra hjemmene sine grunnet klimaforandringer, og nå ber de politiske ledere om å beskytte klimaflyktningers (som fortsatt ikke får offisiell flyktningstatus) rettigheter.
Hva gir deg håp?
– Jeg har mange gode eksempler; fra forsyningskjeder til en karbonnøytral T-skjorte i økologisk bomull med EJF, til Body Shops Shea Butter-produkter, håndlaget av kvinner i små landsbyer Nord i Ghana, og villgummi fra Amazonas. Jeg samarbeidet med WWF i utviklingen av villgummi fra Amazonas til skomerket Veja, til en kjole av Vivienne Westwood og til smykker jeg selv designet. Jeg fulgte i fotsporene til den legendariske aktivisten Chico Mendes, som dedikerte livet sitt til å beskytte regnskogen, og samtidig rettighetene til vill- gummi-arbeidere. Han etablerte konseptet «utvinningsreserver» for beskyttede områder av regnskogen som lokalsamfunn kunne høste produkter fra. Jeg er også imponert over the World Land Trusts strategi for å beskytte «dyrelivets korridorer», ved å ta vare på små områder av land for den naturlige migrasjonen for elefanter og tigre i India.
Powered by Labrador CMS