– Med hijab blir jeg sett som jeg er

Foto: Isabel Watson

Zuhayr Abdi (19) går siste året på videregående, og har blant annet skrevet kronikker om det å være muslimsk feminist. Hun er medstifter av organisasjonen Million Bright Minds, som jobber for å bygge bærekraftige samfunn for framtiden.

Publisert Sist oppdatert

I ELLEs Body Issue intervjuet vi fem tøffe damer om deres forhold til kropp.

Zuhayr Abdi mener at det er ingen motsetning i å være muslimsk kvinne med hijab og kjempe for kvinners rettigheter.
– JEG ER 179 centimeter høy, og jeg husker at det ga meg et anstrengt forhold til kroppen min i barndommen.

Hatet kroppen sin

Zuhayr tenker tilbake til oppveksten i bygda Silsand i Troms.
– Jeg gråt over høyden min og hatet kroppen min. Jeg var høyere enn alle gutta, og følte meg som et monster. Men med tiden begynte jeg å like høyden, og i dag har jeg et godt forhold til både kropp og høyde. Den gjør det den skal gjøre, jeg trener litt og prøver å leve sunt, forteller hun.
Hun står på trappene til voksenlivet, og vurderer å studere medisin eller psykologi.
– Kropp spiller en veldig stor rolle i dag. Kroppen har mye verdi, og den blir seksualisert. Mange faller utenfor den ganske lille boksen for hvordan man aller helst skal se ut. Det er veldig synd, for mange passer ikke i den boksen. Det er trist når unge jenter føler at det er så mye feil med kroppen deres at de tenker at den eneste løsningen er å legge seg under kniven.

Hijab på catwalken

Zuhayr mener imidlertid at man har sett noe endring de seneste åra.
– Moteindustrien åpner for at man kan se annerledes ut, og transpersoner og jenter med hijab er å se på catwalken og i kampanjer. Til nå har det vært ekstrem sjelden vare. Det er topp at ulike mennesker blir representert, og det er bra for unge å se mennesker som er like seg selv. Jeg husker så godt da modellen Halima dukket opp, for eksempel.
Da hun var 17, skrev hun en kronikk i Aftenposten om det å være feminist og bruke hijab.
– Det er ingen motsetning i å være muslimsk kvinne med hijab og kjempe for kvinners rettigheter. Mange kvinner kan ikke kle seg som de vil, gjøre det de vil, gå på skole. Jeg synes at alle vi som har disse grunnleggende rettighetene, må slåss for dem som ikke har dem. Det er både fint og viktig at muslimske kvinner blir en del av offentlig debatt og mer synlige i media.

«Kvinner i hijab og kvinner i bikini bør bli respektert»

For henne er hijaben befriende.
– Det er fort gjort å bli objektivisert i dag. Hijab gjør det motsatte. Man ser deg som du er, i stedet for at du er en kropp, er du en person. Både kvinner i hijab og kvinner i bikini bør bli respektert.
Zuhayr heier på mangfold.
– Mangfold er flott. Jeg synes vi kan prøve å åpne for at alle kropper er ulike, og likevel fine. Jeg håper vi kan dempe fokuset på kirurgi, og det enorme presset som ligger på unge der. – Hva tenker du på en dårlig dag? – Dårlige dager har vi alle. Jeg tenker at det kommer en ny dag. Og så prøver jeg å begrense skadeomfanget – det er tross alt bare en dårlig dag, ikke et dårlig liv.
Powered by Labrador CMS