Slik planlegger du julehandelen og sparer penger

Foto: Unsplash

Julehandelen starter tidligere enn noen gang før. Her er tipsene til en rimeligere og tidligere julehandel i år.

Publisert Sist oppdatert

I samarbeid med Danske Bank

– Butikkene er i beinhard konkurranse med netthandel om å kapre julehandel-kundene først. Selv om det kanskje kan føles litt feil å bli minnet på julegaver allerede i oktober, kan et forsprang på årets julehandel bety både romsligere økonomi og timeplan i desember, sier Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske Bank.

Nordmenn brukte 17 prosent mindre på julegaver i fjor enn året før. Tiden vil vise hva 2018 bringer, men en ting er sikkert: førjulssesongen tærer ekstra på lommeboken. Man har knapt ryddet bort sommergarderoben før pepperkakene dukker opp i butikkhyllene og julebordsinvitasjoner tikker inn.

– Vi brukte hele 45 milliarder kroner på julehandel i fjor, og desember er også en måned hvor man gjerne bruker en del ekstra på mat, drikke og førjulsfestligheter. Det merkes godt og kan være en stor økonomisk belastning. Å være tidlig ute med julehandelen kan absolutt lønne seg, sier Motzfeldt.

Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske Bank kommer med gode råd når det gjelder julehandelen.

Smart julehandel

Ved å spre kostnadene over en større periode, unngår man en økonomisk baksmell på nyåret. Da kan man nyte julen med ekstra god samvittighet, mener Motzfeldt, og peker til vi blant annet bør utnytte priskampen mellom butikker.

– Hard konkurranse om kundene betyr ofte ekstra gode salg. Med litt god planlegging og prissammenligning på nettet kan man virkelig gjøre noen tidlige kupp. For eksempel har Black Friday-konseptet med storsalg i november inntatt Norge de siste årene. Her er det mye å spare og en gyllen mulighet til å fullføre handelen før desember, sier Motzfeldt.

Julebudsjett

Kvinner har ofte hovedansvar for julehandel, både når det gjelder gaver og mat. I en fersk undersøkelse utført av YouGov på vegne av Danske Bank svarer kun 1 av 5 kvinner at de lager et julebudsjett.

– Mitt viktigste tips er helt klart at du setter opp et julebudsjett og holder deg til dette. Julegavene kan fort bli ekstra dyre om du faller for fristelsen og finansierer jula med kredittkortet. Få en oversikt over hvor mye du ønsker og har råd til å bruke på gaver, mat, festantrekk og annet som følger julen med. Selv om vi kvinner generelt er flinke til å planlegge, tror jeg det er mange som opplever litt ekstra høy puls i førjulsstria. Da kan det være greit å ha en gaveliste og budsjett for å holde hodet kaldt, sier Motzfeldt.

Kreative gaver

Teknologi har gjort gavehandelen langt enklere. Med netthandel kan en fullføre hele julehandelen fra sofakroken, men teknologi åpner også for kreative gaveløsninger.

– Stadig flere velger å markere bursdagen sin med en innsamlingsaksjon via sosiale medier, og det er ikke usannsynlig at trenden vil fortsette gjennom julen, sier Motzfeldt.

Kreftforeningen samlet inn over 20 millioner i løpet av ett år gjennom 9000 slike aksjoner på Facebook. Bursdagstrenden kan være til inspirasjon i årets julehandel og en fin måte å kontrollere kostnader.

– Utradisjonelle julegaver trenger ikke koste mye. Hva med å gi en hjemmelaget gave eller tilby tjenester som noen vil sette ekstra stor pris på? Barnevakt, en middagsinvitasjon, eller en tur i marka kan være flotte gaver, sier Motzfeldt.

– Likevel er det viktig å huske hva julen handler om. Er man heldige kan man spare noen kroner på å være kreative og tidlig ute med julehandelen, men viktigst av alt er at vi får ekstra tid med venner og familie når nettene blir lange og kulda setter inn, avslutter Motzfeldt.

Er det noe du ønsker å vite mer om innenfor økonomi, investering og sparing. Les mer her eller ta direkte kontakt med rådgiver i chatten på høyre side.

ELLE Invest

Flytte sammen med kjæresten? Dette må du tenke på!

Dette tjener ELLE-blogger Hedda Skoug på å spare i aksjer

Powered by Labrador CMS