Blå Kors: – Det er hjelp å få

Blå Kors

Samtidig som koronaviruset sprer seg i Norge, øker også behovet for hjelp...

Publisert Sist oppdatert

Samtidig som koronaviruset sprer seg i Norge, øker også behovet for hjelp. Når alt stenges av, kan hjemmesituasjonen oppleves utrygg og krevende for barn og unge.

Flere mennesker med rusproblemer er i stor fare for livstruende tilbakefall. De som er sårbare fra før blir enda mer sårbare nå, og de trenger oss mer enn noen gang.

Blå Kors jobber med forebyggende tiltak, spesielt rettet mot barn og unge, samt behandling og oppfølging etter behandling.

Blå Kors intensiverer tilbud gjennom digitale tjenester

Katrin Solbakken er markeds- og kommunikasjonssjef i Blå Kors. Hun forteller at organisasjonen jobber for å opprettholde tilbudene på best mulig måte. Terapitilbudet til barn og unge som vokser opp i hjem med rus er heldigitalt. Åpningstiden til chattetjenestene for barn og unge er doblet.

Markeds- og kommunikasjonssjef i Blå Kors, Katrin Solbakken.

– Tilbudet vårt mot sårbare familier som trenger rådgivning og hjelp til å kunne leve gode familieliv, kan vi dessverre ikke holde åpent. Her blir deltakerne ringt for å kunne dele og drøfte krevende situasjoner, isolasjon og engstelse. Til disse leverer vi også ut mat og lekekasser der det er behov, sier Solbakken.

Gatenære tilbud er inne i en krevende periode. Noen av lokalene er for små til at Blå Kors kan holde åpent med restriksjonene som nå foreligger. I Oslo holder organisasjonen åpent med redusert bemanning.

Dugnadsånden sprer seg

Blå Kors merker større bekymring og usikkerhet i disse dager. Organisasjonen jobber med mennesker der mange strever med å takle det vanlige livet, for dem blir situasjonen enda mer krevende enn vanlig.

– Innenfor behandlingsinstitusjonene er driften tilpasser krav fra helsemyndigheter og oppdragsgivere. Våre videregående skoler holder stengt, men lærere har fjernundervisning og ringer hyppig opp elevene.

Solbakken kan fortelle at de prøver å være kreative og løsningsorienterte for å kunne levere tjenestene og opprettholde driften i størst mulig grad over hele landet.

Blå Kors er opptatt av at myndighetene forstår at det er spesielt krevende tider for de Blå Kors er til for. Det må legges til rette for disse sårbare gruppene.

Når situasjonen hjemme er fylt med rus

– Det kan være vanskelig å ta kontakt via digitale kanaler, men vi opplever en stor økning av våre digitale tilbud. Vi merker også at de ansatte strekker seg langt i disse dager.

Det florerer av tips på radio og TV om hvordan vi kan ha det hyggelig hjemme sammen med familien. Men hva om du ikke har det hyggelig sammen med familien? Redd for at pappa skal begynne å drikke, bli kranglete og vanskelig? Eller bekymret for at mamma, som har tatt en del tabletter, er fjern, snøvlete og sover i en stol?

– Vi opplever stor dugnadsånd og engasjement blant våre ansatte og det setter vi umåtelig pris på!

Blå Kors Kompasset som i disse dager tilbyr terapi på nett eller over telefon, holder åpent mellom kl. 08.00 - 15.30 på hverdager.

– Vi snakker med engstelige alenemødre som er redd for å dø fra barna sine. Vi hører om utfordringer knyttet til risiko for dropout på behandlingsinstitusjonene og driftsutfordringer med ansatte i karantene. Vi hører om lærere som skal ivareta elever fra sine hjemmekontor, når det viktigste for disse ungdommene er nærhet til lærerne. Vi får rapporter om engstelige barn, ungdommer, eldre og sårbare mennesker som mangler gode nettverk og trygghet. De som er sårbare fra før blir enda mer sårbare nå, og de trenger oss mer enn noen gang.

Du kan også kontakte Blå Kors Chat-senter som har anonyme chattetjenester til barn og unge som strever.

Alarmtelefonen for barn og unge er åpent hele døgnet på grunn av økt trykk. Nummeret er 116 111.

– Til barn som bor i hjem med mye rus og usikkerhet er vår oppfordring at du ikke bør være alene om det. Si ifra til en voksen du kjenner og kan stole på. Dersom du ikke har noen voksne i familien, på skolen eller venner så finnes det hjelp å få.

Opplever du vold eller overgrep? Ta kontakt med Vold- og overgrepslinjen. Nummeret er 116 006.

BARsnakk.no finner du chat for deg som opplever rusproblemer i familien din. Åpningstider for chatten er hver mandag og tirsdag fra kl. 17 – 20.

– Helsesøster på skolen, læreren din eller en trener du kjenner. Mange steder er læreren oppfordret til å ta kontakt med elevene i løpet av dagen. Kanskje dette er en mulighet til å si ifra om hvordan tilstanden er hjemme?

Powered by Labrador CMS