Kathrine Hagen Svenke, 40
Bioingeniør

 

Hvordan har koronavirus-utbruddet påvirket din arbeidshverdag?

– Min arbeidshverdag har blitt mer hektisk og uforutsigbar. I den første tiden av pandemien mottok vi ett stort antall prøver til analysering for Covid-19, noe som roet seg litt ettersom retningslinjene ble strengere for hvem som skulle testes, men prøvemengden varierer fortsatt en del. Tilgangen på reagens og testutstyr vi er avhengig av for å gjennomføre testene varierer også, dette gjør at vi hele tiden gjør så godt vi kan for å utnytte utstyret vi har tilgjengelig maksimalt.

Føler du deg utrygg på jobb?

– Jeg føler meg trygg på jobb. På Mikrobiologisk laboratorium, hvor jeg jobber, står smittevern hele tiden i fokus da vi til enhver tid omgir oss med prøvemateriale som kan inneholde bakterier og virus som er smittsomme. Vi har også satt i verk flere nye smittevernstiltak i forbindelse med denne pandemien.

Er du redd for å bli smittet på jobb?

– Nei, det er nok større sjans for å bli smittet andre steder i samfunnet. Heldigvis har befolkningen tatt myndighetenes smittespredningstiltak på alvor.

Beskriv en arbeidsdag i denne perioden… 

– Min arbeidsdag begynner med at vi registrerer prøvene vi har mottatt. Så blir eventuelt tilstedeværende arvemateriale fra koronavirus ekstrahert fra prøvene. Deretter oppformerer vi virusets arvemateriale ved hjelp av polymerase chain reaction (PCR). Dette er en metode hvor vi kopierer opp virusets gener til en detekterbar mengde. Prøvesvarene blir rapportert ut til avdelingene på sykehuset, fastleger, og bedriftshelsetjeneste med flere.

Hvordan synes du myndighetene har taklet situasjonen?

– Tiltakene mot smittespredning som myndighetene satte i verk har hindret en massiv belastning for helsevesenet. Dette har nok vært en stor fordel, og for oss på laboratoriet har det gitt oss mer tid til å tilpasse oss denne uvanlige situasjonen og gjøre nødvendige tilpasninger. Resultatene av alle tiltakene som har blitt gjort har vi nok ikke fått helt svar på enda.

Hvilke tilbakemeldinger får du av folk du treffer på jobb?

– På grunn av den økte belastningen med mange prøver som skal analyseres har vi lagt om turnusen og jobber nå også kveld for å kunne gi ut prøvesvar flere ganger i døgnet. Dette vet jeg blir satt pris på av avdelingene på sykehuset og andre som venter på prøvesvar.

Kjenner du en dame du beundrer ekstra i disse dager?

– Jeg synes det er vanskelig å peke ut en spesiell, men jeg må få lov å skryte av alle mine kollegaer på laboratoriet som alle står på, er fleksible og viser stort engasjement.

Hvordan tror du ting blir etter dette?

– Jeg håper at vi sakte, men sikkert, kan komme tilbake til en mer normal hverdag. En hverdag hvor man kan gi venner og bekjente en god klem. Erfaringene vi gjør oss i forbindelse med denne pandemien vil kunne gi oss økt kunnskap om viruset, og forhåpentligvis kommer det en vaksine i nær fremtid. Sånn helt konkret for min arbeidshverdag vil nok denne pandemien gjøre oss på laboratoriet bedre rustet til å takle en ny pandemi.

Relatert

emas mai-favoritter

Emas mai-favoritter

ELLEs bidragsyter, Ema Bihor, deler sine favoritter fra måneden som gikk.
Uteservering i Oslo

Den beste uteserveringen i Oslo

Hovedstadens beste uteserveringer
Ostekake til 17. mai

Perfekt og superenkel ostekake til 17. mai

Vi ELLEsker ostekake. Og hva er vel bedre enn å servere en ostekake i flaggets farger på 17. mai?

Les også

T-banefører Oslo

– De første dagene var det ubehagelig å oppleve de ellers så pulserende stedene som hadde blitt øde stasjoner med en ekkel stillhet og fravær av mennesker, lyd og latter.

Slik har hverdagen endret seg for T-banefører Raheela-Kajal Tariq (27).
Sykepleier Martine Bjørnstad

– Jeg er redd for å bli smittet på jobb. Ikke for min egen del, men for pasientene, kollegaene og datteren min med nedsatt immunforsvar.

Sykepleier Martine Bjørnstad (31 år) om den nye arbeidshverdagen i eldreomsorgen.
Butikksjef Aina Margrete Sæbøe Olsen

– Korona snudde butikkhverdagen vår på hodet, og vi opplevde en hamstring jeg aldri hadde trodd jeg skulle møte på.

Butikksjef Aina Margrete Sæbøe Olsen (32) om den nye hverdagen.
kolonial.no korona

– Det har vært tilfeller hvor folk har klappet når jeg har kjørt forbi dem, det føles litt rart, men det gir også en følelse av at vi alle er sammen om dette.

Slik er det nye hverdagen til Ingvill Kjellevold (31) som jobber som sjåfør for Kolonial.no