Ikoniske Levi's 501

Foto: Getty Images

Alt du må vite om verdens mest ikoniske bukse.

Publisert Sist oppdatert

Levi’s 501 så dagens lys 20. mai 1873. Buksa, som ble sydd i San Francisco, var laget for gruvearbeidere i USA, og i begynnelsen ble den bare kalt XX. Selv Tom Ford har uttalt at han skulle ønske at det var han som oppfant denne buksemodellen.

Alt du må vite om blazeren leser du her!

HISTORIEN OM Levi’s 501

Navnet 501 fikk den først noen år senere, i 1890. Men ingen – ikke engang Levi Strauss & Co. selv, vet hvorfor akkurat nummeret 501 ble valgt. Mange historiske dokumenter ble ødelagt i forbindelse med jordskjelvet som rammet San Francisco i 1906.

Levi’s 501 har gått fra å være arbeidsuniform til hverdagsplagg, og den har preget moten på mange måter. Det er ingen tvil om at den er et ikon.

På 50-tallet ble buksa tatt inn i varmen av datidas store stjerner. James Dean og Marlon Brando var råtøffe i jeans og t-skjorte, mens Marilyn Monroe gjorde den stuerein for kvinner i filmen River of No Return. Levi’s 501 var jeansen man gikk i både på fest og i fredsdemonstrasjoner gjennom 60- og 70-tallet. Og som Barak Obama, da han var president, kastet den første ballen i All Star baseball-kampen i 2009 i.

Selveste Levi.​

Ikon i ikon. En lettere henslengt James Dean i Levi’s, cirka 1955 // Marlon Brando i filmen The Wild One.

Marilyn Monroe og Robert Mitchum i River of No Return.

Levi’s 501 I DAG

Svart pologenser, sneakers fra New Balance og Levi’s-buksa ble antrekket Apple-gründer Steve Jobs sverget til, mens Nirvanas Kurt Cobain sto i bresjen for grungen på 90-tallet. Stilen til rockebandet ble gjeldende for tiåret på kvinner og menn: Levi’s 501, Converse, t-skjorte og flanellskjorte. Andre musikere som har brukt jeansmodellen er Beyoncé, Miley Cyrus og Kanye West.

Det Los Angeles-baserte merket Re/Done gjorde suksess med å sy om gamle Levi’s-bukser da de startet opp for seks år siden. For to år siden ble den første 501-buksa i stretch lansert.

Kort oppsummert er buksa evigaktuell som basisplagg i garderoben, koster en slikk og ingenting i bruktbutikker, gir deg langt fra verdens råeste rumpe, men er komfortabel, tidløs og stilig.

I år fyller den 145 år, og er kulere enn noensinne. ​

Kurt Cobain, 1990.​

En av 90-tallets største supermodeller, Cindy Crawford, i Levi’s 501.

Vintage: Slik gjør du de beste kuppene på nett!

Powered by Labrador CMS