Bærekraftig forbilde: Rinato

Foto: Rinato

En kombinasjon av korona og kasserte møbler ble starten på Daria og Shivas nye kreative karriere; redesign-selskapet Rinato.

Publisert Sist oppdatert
Shiva Jahangosha er opprinnelig fra Iran og jobbet i mange år som prosjektleder før hun startet Rinato sammen med Daria Nykiel, som har utdanning innen økonomi og finans fra Polen. Etter at Shiva ble permittert fra jobben som prosjektleder for design hos Snøhetta i fjor, var hun inne og kikket på Finn.no og ble overrasket over hvor mye folk ga bort. Hun tok kontakt med Daria, som også hadde mistet mange kunder under korona og de to ble enige om å jobbe sammen om å lage noe nytt og fint av møbler og ting folk kaster eller gir bort.
– Konseptet vårt er basert på upcycling, eller opp- sirkulering som det kalles på norsk, av gamle møbler, rest-treverk, stoffer og alt mulig annet folk ikke har bruk for. Av det lager vi nye møbler, interiør og dekorobjekter. Redesign, bærekraft og kreativitet er våre grunnverdier, og med Rinato ønsker vi å beholde fortidens tradisjoner samtidig som vi skaper en ny, bærekraftig framtid. Kort og godt lager vi kunst av søppel.

Hvordan går dere fram når dere skal finne møbler?

– Vi har hentet ca. 1,5 tonn til ombruk på få måneder fra gjenvinningsstasjonen. I tillegg hentet vi ca. dobbelt så mye møbler fra Finn siden november i fjor. Når vi ser på møblene diskuterer vi hva vi kan gjøre med dem eller lage av dem. Den delen av prosessen er kreativ og veldig morsom. Vi går ofte for gamle møbler siden de har god kvalitet og en historie. De har hatt en lang reise før de kom til oss. Vi prøver å ta vare på deres historie mens vi tilfører ny funksjonalitet og gir dem ny framtid. Rinato designer også på oppdrag og tilbyr gratis befaring om man ønsker hjelp med interiør eller møbler – enten det er til eget hjem, eller næringsvirksomheter. I tillegg har de verksted og showroom man kan besøke på Vollebekk i Oslo etter avtale.

Føler dere at nordmenn generelt er mer åpne for å handle brukte eller re-designede møbler nå enn tidligere?

– Ja, litt mer enn før, men ikke i så stor grad som vi mener man bør være. Det er mange som snakker om gjenbruk og redesign. Vi begynner å handle mer bærekraftig når det gjelder klær, vi resirkulerer og prøver å unngå matsvinn. Men, det er dessverre ikke nok. Vi kan gjøre mye mer, også når vi kjøper møbler. I stedet for å kjøpe noe nytt med en gang man har behov for nye møbler, må man huske på å undersøke alternativene. Ved å velge et produkt som er gjenbrukt og oppsirkulert, vil man få et unikt møbel som ingen andre har. Er ikke det flott?!
– Når vi drar til gjenvinningsstasjonen, er vi like sjokkert hver gang over hvor mange brukbare ting folk kaster. Ting som bare med små justeringer kan brukes igjen. Vi ønsker at flere blir våre konkurrenter. Jo flere som ser verdien i gamle møbler, dess mer reduseres forbruket og klimautslippene. Interiørdesignere og interiørarkitekter kan også bli flinkere til å velge gjenbruk og redesign fremfor nye ting rett fra katalogen. Vi kan og bør bidra mer alle sammen.

Har dere noen tips til andre som ønsker å sprite opp gamle møbler, men ikke har så mye erfaring med det?

– Da vi startet Rinato hadde vi ikke noe profesjonell bakgrunn, verken som kunstnere eller møbelsnekkere. Men etter bare noen få uker og mange YouTube-videoer, så fikk vi det til. Vårt beste råd er å ikke være redd for å prøve. Ofte kan du bare med noen få grep forvandle et gammelt møbel. – Om du har noe gammelt som du ønsker å bytte ut med noe nytt, tenk over hva du kan endre. Ved å bare male overflaten eller bytte håndtak, kan du plutselig gjøre det til noe nytt og veldig spennende. Slik sparer du både penger og miljøet, pluss at du setter ditt eget personlige preg på møbelet og hjemmet ditt. Hvis du er fortsatt ikke helt fornøyd, ta kontakt med oss – vi kan hjelpe!
Finn flere interørsaker her!
Powered by Labrador CMS