3 enkle ting du kan gjøre for klimaet

Foto: Max Vadukul

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe.

Publisert Sist oppdatert

I månedens utgave av ELLE har vi intervjuet ingen ringere enn lege og miljøforkjemper Gunhild Stordalen. I 2014 grunnla hun EAT foundation, som er en organiasasjon dedikert til å transformere det globale matsystemet gjennom vitenskap, virksomhet og politikk. Plattformen har som mål å skape et bærekraftig og inkluderende system som sikrer nok, sunn mat til verdens befolkning. Og nå skal Gunhild endre verdens matvaner.

Verden har som mål at bærekraftsmålene bør nås innen 2030, og med Gunhild og EATs innpass på toppmøtet, FNs Food Systems Summit, i New York i September, kan det virke som det er lys i enden av tunnelen.

Les et utdrag av intervjuet med månedens covergirl Gunhild, og få med deg hennes tre oppfordringer til hvordan vi alle kan bidra for en grønnere hverdag – og fremtid!

Foto: Max Vadukul

Gunhild Stordalen: – Vi må gjøre alt vi kan som verdenssamfunn

– Dette blir et veldig kritisk tiår. Verden går ikke under om vi ikke klarer bærekraftsmålene, men det blir en verden vi ikke har lyst til å leve i – langt mindre sette barn til verden i. Det kommer til å bli mer ekstremvær, flom, tørke, sykloner og pandemier som herjer. – En ny artikkel fra Potsdaminstituttet i Tyskland anslår også at dersom vi ikke klarer å endre kursen på hva verden spiser, kommer nesten halvparten av verdens befolkning til å ha overvekt eller fedme innen 2050, mens 500 millioner fortsatt sulter. Klimamiljøavtrykket fra matsystemet eksploderer. Vi må gjøre alt vi kan som verdenssamfunn for at vi skal klare å komme så langt som mulig, slik at dette ikke skjer.
For å få til de nødvendige endringene og eventuelle justeringer, er hun helt klar på at det er flere ting som må skje.
– Forbrukere må begynne å velge annerledes, næringslivet må investere i de rette løsningene og utvikle bedre business-modeller og produkter, og sist, men aller viktigst: Politikerne må begynne å lage helhetlig politikk. – Da jeg startet opp i 2013, tenkte jeg så naivt at «hvis vi bare får forskerne, politikere og representanter fra næringslivet rundt samme bord, og viser dem forskningen, så må jo ting skje», men det er jo ikke tilfellet i det hele tatt. Hvis vi ikke har med folket i tillegg, som stiller krav til endring, så kommer vi ingen vei, sier Gunhild.
Veien til «det store bordet» har vært lang og til tider svært krevende, spesielt under pandemien. Det har hatt sin pris, både for Gunhild personlig, og for organisasjonen.

Tre ting du kan gjøre for klimaet

For at vi, som enkeltindivider, skal kunne hjelpe til på veien er det faktisk tre ting vi kan starte med akkurat nå.

Systemendringer

Alle kan gjøre noe, men å redde planeten krever systemendringer. Det aller viktigste du gjør er derfor å stemme på grønne politikere.

Mandag 13. september er det valgdag – husk å bruke din stemme og husk at du også kan forhåndsstemme.

Kosthold

I tillegg til å fly mindre, er mindre kjøtt, et mer planterikt kosthold og unngå å kaste mat det viktigste hver og en av oss kan gjøre i hverdagen.

Klær

Når det kommer til klær er gjenbruk, det å byttelåne, leie eller leie ut klær, på for eksempel Fjong.no, med på å bidra til en grønnere fremtid – tenk bærekraft!

Les resten av intervjuet med Gunhild Stordalen i vår septemberutgave som er ute i butikk nå!

Powered by Labrador CMS