Fordelene ved å spise mer bærekraftig

Hvordan spise bedre – både for deg selv, og for miljøet?

Publisert Sist oppdatert

Et av de mest kraftfulle verktøyene vi har for å leve mer bærekraftig, er å endre hva vi kjøper og hva vi har på tallerkenen vår.

Det er du og jeg som sitter med makten på hva butikkene selger oss, og derfor har vi større påvirkningskraft enn vi kanskje tror. Og, kanskje det beste av alt; bærekraft og god helse går hånd-i-hånd!

Miljøvennlige valg har nemlig store fordeler både for jorda, og for deg.​

SPIS MER PLANTER

Fordel for jorda: I stedet for å la kornet og grønnsakene først gå gjennom magen til dyrene for at vi skal få i oss næringsstoffene via dem, er det mye mer bærekraftig og sunnere om denne maten går direkte til oss!

Produksjon av fullkorn og grønnsaker krever langt mindre vann, mindre areal og gir mindre CO2-utslipp enn produksjon av kjøtt, og et grønnere skifte på tallerkenen kan gjøre at de negative klimaendringene bremses.

Fordel for deg: Å spise mer plantebasert, altså å spise mer frukt, grønnsaker og fullkorn, kan senke blodtrykket og kolesterolet, redusere risikoen for livsstilsykdommer og bidra til å holde vekten nede. Ved å ha et variert inntak av planter kan vi også bedre tarmhelsen, som har sammenheng med vår mentale helse. Mer frukt, grønt og fullkorn gjør dermed både jorda og deg sunnere og lykkeligere!​

SPIS OPP

Fordel for jorda: Omtrent en tredjedel av maten vi kjøper blir aldri spist – den går rett i søpla. Det er elendig bruk av jordas ressurser og noe vi enkelt kan gjøre noe med!

Fordel for deg: Vi kan spare enorme summer på å planlegge innkjøp, lage middager av rester og leve litt mer nøysomt. Enkel utregning med utgangspunkt i SiFo sitt standard matbudsjett viser at du kan spare 9600kr årlig ved å kaste mindre mat. Det tilsvarer jo en ganske grei veske!

VELG MILJØVENNLIG

Fordel for jorda: Det er vi forbrukere som bestemmer trendene. Hvis vi viser at vi vil ha bærekraftige og miljømerkede produkter, vil bedriftene følge etter. Med sjømat kan vi se etter MSC-merket for sertifisert bærekraftig sjømat, og når det gjelder kjøtt, handler det om å kutte ned på forbruket og vise at vi bryr oss om å bruke hele dyret. Hvis vi kjøper mer høne, mindre kylling, mer sau, mindre lam, mer bein og innmat og mindre rent kjøtt, vil kjøttproduksjonen i teorien behøve langt færre dyr, som igjen vil gi en stor avlastning for miljøet.

Fordel for deg: Det finnes mye god og sunn mat i det vi vanligvis ikke spiser. Eksempelvis er det masse kollagen i svineknoker, margbein og kyllingskrotter, innmat er rikt på jern, og sau og høne er gode kilder til protein og smak. Hvert år kastes det i tre millioner høner i søpla fordi vi ikke spiser det. Kok kraft, spis høne. Smart for miljøet, smart for lommeboka, og smart for helsa.

STØTT MILJØORGANISASJONER

En ting er hva vi forbrukere gjør – noe annet er hva vi får påvirket politikere til å gjøre. Her finnes det fantastiske miljøorganisasjoner som hver dag kjemper for dyrenes og for miljøets beste. Det finnes mange å velge mellom, men jeg vil trekke fram Regnskogsfondet, Framtiden i våre hender, EAT, Dyrevernalliansen, NOAH, WWF og Bellona. Gi støtte til organisasjoner som utfører viktig arbeid!

Powered by Labrador CMS