Slik lager du vinterens mest trendy plagg selv

La jentene bak det splitter nye konseptet Flid lære hvordan du lager halsen selv!

Publisert Sist oppdatert

Det nye norske konseptet Flid skal hjelpe flere til å skape, reparere og realisere sin egne plagg. Her kan du bli kjent med jentene bak Flid – og ikke minst lese alt du trenger for å lykkes med å lage vinterens trendy hals helt selv!

Flid er kun en måned gammelt, og skapt av Oda Stormoen og Kristin Vaag for å være en motvekt til fast fashion.

– Verden bugner over av fast fashion-plagg som er produsert under uverdige forhold i en industri som skader miljøet vårt. Konseptet Flid bunner i å tilrettelegge for at flere skal ønske og ha mulighet til å drive med tekstilhåndverk, med alle de positive personlige og samfunnsmessige effektene det har.

Konseptet skal både inspirere og hjelpe folk med å realisere sin egen drømmegarderobe.

De ønsker at Flid skal favne om alle typer tekstilhåndverk.

Til å begynne med har de lansert noen symønstre på Flid.no, men har store planer om å inkludere alt fra strikking og hekling til broderi og veving på sikt.

Flid vil forene det tradisjonelle og moderne

– Vi håper å få enda flere til å oppdage mulighetsrommet de gir for nye typer kreativitet i en moderne setting. Vi ønsker å forene det tradisjonelle med det moderne med det vi gjør.

@Flid.no

Oda og Kristin møtte hverandre gjennom Instagram tidligere i år, da de begge satt hjemme og sydde på spreng for å få ferdig hver sin festdrakt til 17.mai.

På hver sin kan hadde de begynt på to overraskende like festdrakter, og fant raskt en sparringspartner i hverandre.

Kristin:

Oda:

– Jeg har vært glad i å strikke lenge, men begynte først å sy da jeg fikk en symaskin i bursdagsgave for 3 år siden. Da ble jeg umiddelbart helt hektet. Interessen for mote og design har alltid vært der, men jeg trodde ikke at det var noe jeg kunne få til selv. Nå som jeg vet hvor enkelt det egentlig er, har jeg blitt en ivrig ambassadør for at alle kan lære å sy og brenner for å inspirere andre til akkurat dette.

De hadde begge gått med en drøm om å gjøre søm og håndverk til noe mer enn bare en hobby.

– Jeg begynte først å sy som liten da jeg designet kolleksjoner for Bratzene mine, og tvang lillesøsteren min til å være publikum og holde lommelykten som spotlight. Da jeg ble litt eldre ballet det på seg med både søm og strikk, og de siste årene har jeg spesielt latt meg fascinere av hvor gøy og spennende det er å konstruere egne mønstre. Det er en fantastisk følelse å selv kunne skape de plaggene man ønsker seg.

Det var Oda som kontaktet Kristin med ideen om Flid, og det falt umiddelbart i god jord.

Etter første møte var de begge utrolig inspirerte, og på dagen startet de med arbeidet med å videreutvikle konseptet til det det har blitt i dag.

Søm for alle!

– Vår visjon er at Flid skal bidra til å bevisstgjøre folk på eget klesforbruk, og være en aktør som er med på å skyve tekstilbransjen i en positiv og mer bærekraftig retning. Vi vil inspirere folk til å ta gode og bevisste valg når det kommer til klær, ta bedre vare på plaggene sine samt gjøre det enda mer attraktivt å lage sine egne plagg. Mestringsfølelsen og mulighetene som åpner seg når man først innser at det er mulig å fikse eller skape klær selv er fantastisk, og vi vil legge til rette for at flere skal kunne kjenne på den følelsen.

Målet er å etablere Flid som et fysisk delingsverksted og samlingsplass.

Oda og Kristin mener at søm og håndverk er for alle, og ønsker å treffe hele spekter av både eksisterende og potensielle håndverksentusiaster.

Det beste tipset jentene bak Flid har for deg som ønsker å komme i gang med syingen er å ikke være redd for å hoppe i det. Alle gjør feil i begynnelsen, og ofte er det egentlig ikke så komplisert som det kan se ut til!

– Søm, og andre typer tekstilhåndverk, kan være ensomme hobbyer. I den siste tiden har det vokst frem et stort samfunn av folk som deler, inspirerer og heier på hverandre gjennom sosiale medier, og vi har selv stor glede av dette fellesskapet! Nå ønsker vi at Flid på sikt skal bli et samlingspunkt for disse menneskene, der man kan møte folk med felles interesser også utenfor internett.

Slik lager du vinterens trendy hals selv

– Mange begynner med helt enkle ting som puter, gardiner og tote bags. Det er veldig fint for å lære seg hvordan symaskinen fungerer, men man kan fort miste motivasjonen av å sy “kjedelige” ting. Vi har stor tro på at man får mer ut av å prøve å lage plagg man virkelig ønsker seg. Da vil motivasjonen for å få det til være sterkere, og mestringsfølelsen når man får det til er enda større. Kjøp et symønster på et plagg du liker, og google ord og teknikker du ikke kan. Da er læringskurven bratt, og følelsen når plagget er ferdig er uvurderlig!

Ett av vinterens mest trendy plagg er halsen. Flid-damene har laget mønster og viser deg hvordan du syr din egen hals.

Halsen er enkel, trendy og smart. Et undervurdert plagg som er praktisk, kult og enkelt å lage selv.

Hals for nybegynnere

Planen da de lanserte mønsteret, var å også gjennomføre et verksted for nybegynnere, der man kunne sy halsen på en kveld. Korona satte dessverre en stopper for disse kursene enn så lenge...

Det var viktig for Flid å lage et nybegynnervennlig mønster som alle kunne følge.

– Vi fikk lyst på hals selv etter å ha sett den dukke opp i motebildet, og tenkte at dette kan ikke være for vanskelig å sy selv. Vi har forsøkt å utarbeide en variant som passer like godt under boblekåpen som høstjakken, og som kan brukes av både gutter og jenter. Det var viktig at den skulle varme godt, derfor har den lange stykker foran og bak. Glidelåsen i halsen er både praktisk og stilig, og får halsen til å se ut som en kul genser når man har den på under en jakke.

Oda fikk til og med samboeren sin (som ikke hadde sydd før) til å sy et eksemplar for å teste akkurat dette.

Den ble faktisk så fin at de har brukt den i mange bilder på nettsiden.

Det er ikke mange store fallgruver når det kommer til halsen, men det kan være kjedelig å sprette opp og gjøre ting på nytt.

– Mønsteret inneholder noen teknikker som kan virke skremmende for nybegynnere, som kantebånd og det å sette inn en synlig glidelås. Da vi ikke kunne gjennomføre de planlagte kursene våre, valgte vi derfor å lage en tutorial der vi viser hvordan man går frem for å gjøre dette, slik at alle skal få det til.

Flid-jentene forteller at godt forarbeid faktisk er halve jobben når det kommer til å sy – så ta deg derfor god tid til forberedelsene. Vær nøye når du klipper, og bruk knappenåler når du skal sy, slik at stoffet ikke sklir.

Det mest avgjørende for å få et vellykket resultat mener de er å ta seg god tid med glidelåsen.

Halsen er ikke bare er stilig, den er også utrolig praktisk.

– Glidelåsen sitter midt i fokus i halsåpningen, så har man klart å gjøre den pen er mye gjort. Hvordan halsen ser ut på innsiden, er det ingen som ser, så her er det ikke så farlig om det ikke blir helt perfekt.

For å få den til å varme godt, kan det være lurt å velge ull på innsiden. På utsiden kan man gå litt mer crazy, og ulike stoffer kan brukes for å endre uttrykket.

Det ligger mye omtanke i hjemmelagede gaver, og dette er kanskje den perfekte måten å glede nære og kjære på denne julen.

– Vi liker veldig godt variantene vi har laget med teddy og forskjellige mønstrede ullstoffer. Vi har enda ikke forsøkt å lage en party-variant i paljetter, så det utfordrer vi en modig entusiast til å gjøre!

Hittil har Flid delt mønster på tilbehør som er perfekt for denne sesongen. Videre har de utarbeidet et mønster på det de omtaler som det ultimate festplagget for tiden vi beveger oss inn i.

– Vi har fått mange tilbakemeldinger fra folk som planlegger å sy halsen i julegave til i år, noe vi synes er utrolig stas! Vi anbefaler å tenk på om du kan legge til elementer som gjør at gaven får ekstra betydning for mottakeren – som hvilke farger vedkommende liker å kle seg i, i hvilke settinger de kommer til å bruke halsen og lignende.

Her er det bare å følge med på alt det spennende som skjer hos Flid!

– Vi lanserer veldig snart vårt første kjolemønster, som kan sys i tre forskjellige lengder eller som bluse. Trolig vil ikke julebordsesongen bli den samme i år, men vi tror at folk har et savn etter og et behov for å pynte seg, det har i hvert fall vi!

Kanskje våger du til og med å kaste deg på drømmeprosjektet med deres hjelp?

Besøk Flid.no, eller sjekk ut @Flid.no på Instagram for masse deilig inspirasjon!

Powered by Labrador CMS