3 perfekte oppskrifter med it-ingrediensen

Budsjettvennlig, næringsrik og skikkelig, skikkelig god!

Publisert Sist oppdatert

Annonse

Vi snakker selvfølgelig om svisker – myke, saftige og skikkelig digge.

Sviskene fra Sunsweet er en spesiell variant av solmodne plommer, med en unik steinfjerningsprosess som sikrer fylde og smak. Sviskene er søte og gode, samtidig som de er proppfulle av fiber, fettfrie og kun inneholder naturlige sukkerarter.

Under følger tre herlige oppskrifter med svisker som den store stjerne-ingrediensen.

Alle oppskriftene er håndplukket fra Gitte og Fillipp Loebbert sin fantastiske mat- og livsstilsblogg.

Hjemmelaget granola, med hasselnøtter og svisker

En ingrediens som virkelig er vinterens svar på granola, er svisker. Mange har kanskje brukt rosiner i granola, men prøv å bytt ut med svisker.

Sviskene er myke og saftige i seg selv, og etter en liten tur i ovnen får de saftig og sprø konsistens. De fleste vet jo at svisker er bra for fordøyelsen, men det er også bra for beinbygningen din, i tillegg til å være en god kilde til blant annet fiber, og kalium. Rett og slett en vitaminbombe som tilfører granola en ekstra piff. Sunsweet svisker får du kjøpt på Rema 1000 og Coop.

Ingredienser

4 dl havregryn

2 dl solsikkekjerner

3 dl hasselnøtter

2 dl valnøttkjerner

2 dl sesamfrø

200 gram svisker fra SUNSWEET

8 SS nøytral olivenolje (Evnt kokosolje)

8 SS agavesirup

1 klype salt

Tilbereding

Sett ovnen på 180 grader, og bland alle de tørre ingrediensene i en bolle. Kutt sviskene i mindre biter, cirka fire biter av en sviske. Bland sviskene med resten av ingrediensene. Varm opp olje og agavesirup – og vend det inn i det tørre. Legg et bakepapir på en stekeplate og smør blandingen utover så hele platen. Stek granolaen midt i ovnen til den er gyllen, men ikke brent. Du må sjekke underveis – og røre innimellom med en sleiv så ingen nøtter eller biter brenner seg. La granolaen avkjøle før du har den i en beholder.

Stuffing til kalkunen

Perfekt til julemiddag elller nyttårsaften!

Ingredienser til stuffing for kalkun 5-6 kilo

100-150 gram valnøtter

50 gram pinjekjerner

50 gram bladpersille

1 stort eple

250 gram Sunsweet svisker -kjøpes på Coop eller Rema 1000

4 fedd hvitløk

2 dl olivenolje

En klype salt

1 klype pepper

1/2 lys baguette, alternativt ca 2-3 landbrødskiver. (Vi kjøpte en lys og ganske myk baguette fra Meny, da kunne vi også bruke kantene. Om du bruker brød eller baguette med harde kanter, bare kutt kantene i små biter så det lett blander seg med resten av ingrediensene)

Tilberedning

Ha svisker, valnøtter, pinjekjerner, bladpersille uten stilk, hvitløkfedd uten skall og oppkuttede eplebiter uten skall i en bakebolle. Tilsett brødbiter, salt, pepper og olivenolje og bruk en stavmikser til å mikse det hele sammen. NB! Det skal ikke bli en pure uten biter, du skal kun mikse med stavmikseren så alt blir en masse og de store bitene blir små. Det hele skal føles som en slags deig med konsistens.

Når kalkunen er ferdig preppet, dvs tørket av og smurt inn med det du ønsker å smøre den inn med, putter du stuffingen i kalkunen så den blir helt full. Sy deretter igjen åpningen med en god gammaldags sytråd, ha noen dl vann i bunnen av den ildfaste formen og sett kalkunen i ovnen.

Vi stekte kalkunen først i 15 minutter på 280 grader så den fikk en fin stekeskorpe, og deretter skrudde vi ovnen ned til 90 grader, la aluminiumfolie rundt hele kalkunen og lot den stå i ovnen i 6 timer. Det kan være lurt å bruke et termometer, men en tommelfingerregel er ca 1 time pr kilo kalkun.

Ostetallerken med sviskemarmelade

Det slår sjelden feil med en god ostetallerken. Det er så godt, med de ulike ostene, brød, kjeks, kanskje en skinke eller pølse, og et syltetøy, marmelade eller frukt. Og hvis du slenger sammen en enkel salat i tillegg, kan det fint være en lett middag, det kommer bare an på hvor mye ost og brød du spiser.

Ved siden av denne ostetallerken hadde vi en salat med endive blader, (veldig god og sprø salat), valnøtter, mandarinbåter og olivenolje.

Ostene vi brukte var en lagret gulost, sammen med en kalbatch som er en ost vi er glade i. Og så hadde vi en norsk chevre. Tynne frø-knekkebrød, ristede skiver av valnøttsbrød med smør på, litt ristede mandler, en salami med fiken - og hjemmelaget sviskemarmelade.

Fikenmarmelade har vi ofte hatt til ost, det er det sikkert mange som kjenner til. Men denne gangen laget vi marmelade selv med svisker og det ble helt nydelig, spesielt sammen med knekkebrød og ost.

Tilberedning

Kok cirka 250 gram svisker med 1 1/2 - 2 dl vann. Spe på litt og litt vann mens sviskene koker og du rører rundt; resultatet skal bli sånn at sviskene blir helt myke så du kan mose de helt til en pure, uten at det blir for flytende. Det skal være marmelade, og den er stivere enn syltetøy.

Når sviskene og vann har kokt en stund og det begynner å få riktig konsistens har du i ca 50 gram oppkuttede valnøtter sammen med én SS agavesirup og en klype kanel.

La blandingen småkoke til alt er godt mikset - og så kan du ha marmeladen på glass. La den avkjøle før du serverer den til osten.

Powered by Labrador CMS