Slik gjør du de beste vintagekuppene på nett

Foto: Ebay og Etsy

ELLE-journalist Marthe har sort belte i vintageshopping på nett. Her er hennes beste tips og triks til hvordan du finner de kuleste tingene til den beste prisen.

Publisert Sist oppdatert

Jeg elsker å jakte etter secondhand- og vintagekupp på nettet, og bruker litt for mange timer i uka på å scrolle meg gjennom side på side med klær, sko og tilbehør på Etsy og Ebay. Siden jeg startet med denne «hobbyen» for 10-12 år siden har jeg gjort mange kupp, men også en del bomkjøp. Her er mine beste tips og råd til hvordan du lettest mulig finner frem i den enorme jungelen av produkter, og ender opp med de beste kjøpene:

Smart søking på Ebay og Etsy + slik finner du riktig størrelse

 • Når man skal søke etter produkter på Ebay eller Etsy er det en rekke ulike filtre man kan legge på søket. Jeg huker alltid av på «pre owned», «used» eller «vintage» – da slipper man å få opp alle de tusenvis av annonsene på billigprodukter fra Kina.
 • Du bør også filtrere søket ditt på størrelse, men husk at størrelsene gjerne er mindre på vintageprodukter. Så dersom du bruker størrelse 39 i sko kan det være en idè å også huke av på 39,5 og 40.
 • Dette med størrelser er vel også en av grunnene til at mange ikke tør å handle brukt på nettet. Det er ofte ikke mulig å returnere varene om de ikke passer, med mindre du handler av en ekstremt snill selger. Derfor er det viktig å ikke ta de «merkede» størrelsene for god fisk. Jeg ber alltid om å få mål av en vare før jeg kjøper den. Skal jeg kjøpe sko ber jeg om lengde og bredde på sålen. Da kan man enkelt sammenligne med sko man har hjemme og vet passer perfekt.
 • Også ved kjøp av klær ber jeg om å få ekstra mål med mindre selger allerede har oppgitt det. Dette er spesielt viktig om du skal kjøpe bukser, og jeg ber alltid om å få livvidden, lengde pluss mål av hofter og lår.

Favoritter: Sorte sko fra Prada, kr 930. Sorte sko fra Alexander Wang, kr 658. Rosa sandaler fra Manolo Blahnik, kr 740. Rosa sko med snøring fra Fratelli Rossetti, kr 197.

Å handle vintage fra utenlandske nettbutikker

 • Sjekk om selgeren sender til Norge før du klikker «kjøp». Mange amerikanske selgere gjør dessverre ikke det. Dersom du er smådesperat etter å kjøpe produktet kan du likevel sende en mail til selger og spørre om de kan gjøre et unntak.
 • Legg merke til hvor mye frakten koster før du handler. Dette varierer VELDIG, og avhenger av hvilket land eller stat selger befinner seg i, og hvilket selskap de sender pakken med.
 • Du kan velge å filtrere søkeresultatene etter hvor i verden selger befinner seg. Huker du av på Europa får du bare opp ting fra europeiske selgere og dermed blir fraktkostnader ofte lavere og leveringstiden kortere.

Favoritter: Gul bukse i cordfløyel fra Valentino, kr 742. Bomullsbluse med rysjer fra ukjent merke, kr 544. Hvit trenchcoat fra Fleet Street, kr 1000.

 • Du kan også filtrere på pris og velge en makspris på produktene du får opp, så slipper du å måtte bla gjennom masse du uansett ikke har råd til.
 • Når du finner noe fint, gå inn på selgerens profil og se gjennom de andre tingene vedkommende selger. Husk også å lagre selgeren som «favoritt», så finner du enkelt tilbake.
 • På Ebay kan du lagre søk noe som gjør det enkelt å holde seg oppdatert på hva som legges ut i dine favorittkategorier, eller av favorittmerkene dine.

Favoritter: Sort veske fra ukjent merke, kr 322. Veske med påsydde perler fra ukjent merke, kr 306. Rund stråveske fra ukjent merke, kr 407.

Vintage nettshopping: slik gjør du de beste kjøpene

 • Noter merket på plagg, sko eller tilbehør du liker og søk konkret etter det. Ofte finnes det mye annet fra samme merke til salgs, selv når det gjelder gamle, ukjente designere.
 • Skal du kjøpe dyre designvesker eller annet bør du gjøre grundig research før du shopper. Se på selgers «score», les tilbakemeldinger fra andre kjøpere og be gjerne om ekstra bilder slik at det er enklere å se om varen er ekte eller ikke.
 • På Etsy er det ingen auksjoner, kun mulighet for å kjøpe produktet til den prisen som er satt. På Ebay derimot finner man både auksjoner og ferdigprisede produkter. Auksjoner kan ta litt ekstra tid, men det er også der man kan gjøre de virkelig gode kuppene. Du velger hvilken sum du er villig til å gi for produktet, også vil Ebay automatisk legge inn bud for deg til du eventuelt når maksprisen din. Men da er du også forpliktet å kjøpe produktet til den prisen.

Det å lete etter gode bruktkupp på nettet kan være en tålmodighetsprøve, og man må belage seg på mye scrolling og utforsking av ulike søkeord. Men så blir jo da også lykken over å endelig komme over et helt unikt, fantastisk plagg nesten ingen andre i verden har maken til enda større. God jakt!

Powered by Labrador CMS