Alt du må vite om ansiktsolje

Om du ennå ikke har begitt deg ut på oljeeventyret er det på tide. Huden din vil garantert takke deg!

Publisert Sist oppdatert

Ansiktsolje: Vegetabilske oljer har i all tid vært en ingrediens i hudpleieprodukter, men de siste årene har populariteten eksplodert og det finnes knapt et merke som ikke tilbyr en rekke ulike ansiktsoljer. Med et så stort utvalg er det imidlertid lett å bli forvirret.

For hvilke oljer passer egentlig best til tørr hud? Kan man bruke oljer om man har en fet eller akneutsatt hud? Og hva hvis man er på jakt etter anti age-produkter, kan oljer være løsningen da?

Ansiktsolje

Det første du bør tenke på når du skal velge et oljebasert hudpleieprodukt er å passe på at oljen eller oljene er kaldpresset og uraffinert. Dette fordi oljens egenskaper i større grad bevares ved slike metoder. De fleste oljer man finner i butikkhyllene er blandinger av ulike oljer med forskjellige egenskaper beregnet på ulike utfordringer, fulle av beskyttende antioksidanter, reparerende vitaminer og pleiende fettstoffer.

Birgitte Magnussen er skribent, forfatter og content manager hos PureYou.no. Hun begynte å eksperimentere med å lage sine egne oljeblandinger for flere år siden, og har stor tro på effekten den riktige oljeblandingen kan ha på huden.

Det er lett å tenke at det kun er tørr hud som kan ha godt av ansiktsoljer, men dette stemmer ikke. En fet og akneutsatt hud kan også tjene på oljebaserte produkter i hudpleien, da grunnen til at huden produserer så mye ekstra talg ofte kan være nettopp fordi den ikke får tilført nok fuktighet og olje fra produkter. Vær alltid nøye på å velge en ansiktsolje som er tilpasset akkurat din hudtype, enten den er fet, dehydrert, kombinert, sensitiv eller tørr.

– Da jeg begynte å legge om kostholdet mitt for 12 år siden ble jeg samtidig bevisst på hva det vi smører på huden vår inneholder. Jeg fikk sjokk da det gikk opp for meg at vanlige hudpleieprodukter kunne inneholde en rekke helseskadelige stoffer. Fordi utvalget innen naturlig, ren og økologisk hudpleie var så dårlig på den tiden, begynte jeg å eksperimentere med å lage mine egne produkter hjemme på kjøkkenbenken. Oljer var det enkleste å begynne med, derfor var ansiktsoljer noe av det jeg laget selv. Jeg merket umiddelbart at det gjorde underverker for huden min, og har brukt oljer nesten utelukkende siden.

Magnussen tipser også om at man bør huske å eksfoliere huden jevnlig slik at døde hudceller fjernes, og ansiktsoljen og andre hudpleieprodukter lettere trekker inn i huden.

Det finnes et enormt utvalg oljer og nye dukker stadig opp, men noen varianter er mer populære enn andre og har vært det i tiår. Her er ti kjente og kjære varianter du finner på mange ingredienslister. Med god grunn.

Oljer som passer for fet hud

– Bruk ansiktsolje når du ellers ville brukt en fuktighetskrem, etter rens, eventuell peeling, toner og serum. Bruker du solkrem påføres denne helt sist, over ansiktsoljen. – Og så er ansiktsoljer et must sammen med en face roller og ved gua sha-massasje, som er to supereffektive teknikker jeg sverger til. En face roller gjør at oljen trekker mye bedre inn i huden. Du kan dessuten gjerne kombinere en olje og en krem, for eksempel om huden har behov for ekstra fukt en periode. Eller du kan bruke krem om dagen og olje om natten, om du foretrekker det.

Arganolje

Denne rike oljen inneholder en rekke antioksidanter og har en rik konsistens som tilfører huden mye fuktighet. Den er også kjent for sine antiinflammatoriske egenskaper og er derfor velegnet til akneutsatt hud. I tillegg er den også fin å bruke i håret og hodebunnen.

Nypekjerneolje

Rosehip Oil fra Akin, kr 188.

Denne oljen er rik på E-vitamin som er en antioksidant og A-vitamin som stimulerer hudens kollagenproduksjon og celledannelse, samt omega 3, 6 og 9. I tillegg til å ha gode anti age-egenskaper fungerer den også fint på fet og uren hud, samt strekkmerker.

Jojobaolje

Kiehls Midnight Recovery Concentrate med jojobaolje, kr 525 (annonse)

Jojobaolje er antibakteriell, noe som gjør den velegnet for fet eller akneutsatt hud. Den er også fuktighetsgivende, og tetter sjelden porene. I tillegg er den svært allergivennlig og mild på huden, og kan også bidra til at huden produserer mindre talg og er derfor ekstra god å bruke på fet hud. Vi elsker denne ansiktsoljen fra Kiehl`s.

Druekjerneolje

Denne typen olje er lett i konsistensen og trekker raskt inn i huden. Den fungerer balanserende på fet og uren hud på grunn av sine sebumregulerende, fuktighetsgivende og beroligende egenskaper. Oljen er rik på vitaminer, fettsyrer og betakaroten, og er også velegnet for sensitiv hud.

Tetreolje

De unike antibakterielle og beroligende egenskapene gjør denne oljen spesielt velegnet for hud med urenheter, akne eller kviser – altså den perfekte ansiktsoljen. Den må ikke smøres på huden i sin rene form, men blandes ut med andre oljer eller vann.

Oljer som passer for tørr, dehydrert og sensitiv hud

Aprikoskjerneolje

Oil Absolute serum fra Filorga, kr 892 (annonse)

Denne oljen er svært mild, og egner seg godt til tørr, irritert og sensitiv hud. Den lindrer eksem og kløe og jobber med å gjenoppbygge hudens naturlige forsvar. Det høye innholdet av fettsyrer gjør den fuktighetsgivende og E-vitamin bekjemper frie radikaler. Disse egenskapene gjør også at oljen passer godt for en moden hud.

Avokadoolje

Amazing Space Oil Infusion/Gimle parfymeri, 549,-

Akkurat som avokadofrukten, er også oljen fet og næringsrik. Den inneholder omega 3-fettsyrer, A, B, C, D og E-vitaminer og en rekke mineraler. I likhet med aprikoskjerneolje er også avokadooljen mild og pleiende for sensitiv hud, og virker lindrende på tørr hud, eksem og psoriasis.

Bringebærolje

Denne oljen er svært rik på antioksidanter og er god å bruke på solbrent hud, eller som en mild solbeskyttelse. Den jobber også med å forebygge tidlige aldringstegn, virker oppstrammende og er rik på A-vitamin og C vitamin som bekjemper fri radikaler, og har et svært høyt innhold av omega-3 og omega-6 fettsyrer. Den er også effektiv på tørr og kløende hud.

Mandelolje

Mandelolje fra Weleda, kr 229 (annonse)

Er du på jakt etter en skikkelig fuktighetsgivende olje bør du sjekke ut denne. Den er i tillegg rik på mineraler og vitaminer og har en lett konsistens. Oljens kjemiske struktur ligner hudens naturlige serum og den absorberes derfor raskt.

Kokosolje

Denne fuktighetsgivende og antibakterielle oljen kan du bruke på tørr hud på kroppen og i håret. Den kan imidlertid føre til tette porer i ansiktet og bør derfor ikke brukes så ofte der.

Tips: Foundation til tørr hud

Powered by Labrador CMS