Disse damene var forut for sin tid

Noen ganger betyr tiden alt. Derfor har den Sveitsiske klokkeprodusenten Longines viet sitt virke til å perfeksjonere tiden, slik at modige kvinner kan utfordre den.

Publisert Sist oppdatert

Annonse i samarbeid med Longines.

Tidligere denne uken feiret vi Kvinnedagen. Hos ELLE står kvinner alltid i fokus, men på en dag som denne, er kvinners drømmer, ambisjoner og viktige kamper fokus for en hel verden. Det får oss også til å sette enormt pris på alle kvinner som var pioneerer og banet vei.

Vi snakker om kvinner som utfordret tiden, forandret tiden og senere ble et symbol på tiden.

Historien er spekket av beundringsverdige og modige kvinner, som fortsatt inspirerer oss. Nå har to av luftfartens store heltinner inspirert Sveitsiske Longines til deres nyeste kolleksjon, Spirit, nesten 100 år etter de revolusjonerte luftfart for kvinner.

Se hele kolleksjonen her.

Når tid betyr alt

Visste du at en av de yngste pioneerene innen luftfart var en kvinne? Og at hun satt knusende rekorder? Når man skal slå en rekord, er tid alt som betyr noe. Kanskje har du også lagt merke til at Longines logo består av et timeglass og vinger?

Allerede som seksåring hadde Elinor Smith sitt første møte med luftfart da hun fikk sitte ombord på et lite propellfly sammen med broren sin. Denne lille turen, skulle det vise seg, ga grobunn til en drøm som senere ville gå ned i historiebøkene. Elinor Smith hadde funnet sin lidenskap i livet, og allerede som tiåring begynte Smith med flytimer. Fordi hun bare var et barn var bena for korte til å nå pedalene. Det løste instruktøren, Clyde Pangborn, med å binde klosser fast i pedalene, slik at hun skulle nå dem.

Hun fløy sin første solotur som 16-åring, og samme år fikk hun lisens og ble dermed datidens yngste amerikanske pilot. Hun var en aktiv og ambisiøs pilot i mange år, og ble kjent under kallenavnet “The Flying Flapper”. Smith ble også kjent for sine mange rekorder innen luftfart, og fløy helt frem til hun fikk sitt første barn. Da mannen hennes døde i 1956 returnerte Elinor til sin store lidenskap. Hun hadde sin siste flyvning som 89-åring, i 2001, og døde 98 år gammel, i 2010.

Elinor Smith i en Longines-reklame i forbindelse med en av hennes mange rekorder. Foto: Longines

14 timer og 56 minutter

En annen kvinnelig pioneer innen luftfart er Amelia Earhart. 18 Juni 1928 ble hun historisk da hun som aller første kvinnelige pilot fløy over Atlanterhavet, da som passasjer ombord med pilot, Wilmer Stultz. Kun fire år senere, i 1932, hadde Amelia funnet vingene sine for alvor, og ble da første kvinnelige pilot som fløy solo over Atlanterhavet.

En historisk begivenhet som denne må naturligvis dokumenteres, og Longines har siden sin opprinnelse i 1832, fulgt tidenes pioneerer både på land, vann og i luften. Da Amelia Earhart tilslutt landet på Irland etter en krevende tur over Atlanteren kunne hun dokumentere at hun hadde skapt historie på 14 timer og 56 minutter, takket være sin Longines stoppeklokke.

Et telegram sendt fra Amelia Earhart til Longines i 1932 der hun skryter av stoppeklokkens presisjon. Foto: Longines

Amelia Earhart skrev siden bøker, kjempet for kvinners rettigheter som medlem av National Women's Party, og var en viktig støttespiller i kampen for likestilling.

I 1937 ble Amelia Earhart meldt savnet etter en flyvning sammen med pilot Fred Noonan. De ble aldri funnet.

Grunnlagt i 1832

I likhet med Amelia Earhart og Elinor Smith har Longines også vært pioneerer med fokus på tid. Det Sveitsiske klokkemerket ble grunnlagt allerede i 1832, og er en av verdens eldste klokkeprodusenter. I dag er de blant verdens tre største klokkemakere.

Med Spirit-kolleksjonen har Longines ønsket å kombinere et tidløst, ikonisk design med tekniske kvaliteter og nøyaktighet fra sportens verden. Derfor inneholder det mekaniske urverket spiralfjær av silisium som bidrar til klokkens presisjon, samt forlenger levetiden. Klokken er også automatisk, slik at du heller kan fokusere på å slå rekorder og forandre tiden vi lever i.

Her er to av våre favoritter fra kolleksjonen. Vi elsker det tidløse designet!

Se hele kampanjen og kolleksjonen her.

Det sies at diamanter varer for alltid, men ingenting forstår tidsperspektivet “for alltid” slik som en klokke kan.

Powered by Labrador CMS