Selvbruningsprodukter har hatt en enorm utvikling de siste årene, og i dag er det såre enkelt å få en frisk og gyllen sommerglød på null komma niks.

Frisk farge på 20 minutter?

Null problem! Lyst til å bli brun mens du dusjer? Det fikser vi! Sexy glød i en fei, som enkelt kan vaskes av? Her har du et digert utvalg!

Brun uten sol-bransjen hviler ikke på laurbærene – ei heller er den klar for å slå seg til ro med at «NÅ har vi oppfunnet den aller, aller beste formen for selvbruning». Det dukker hele tiden, året rundt, opp nye innovative produkter som skal hjelpe bleke og gustne lemmer ut av vinterdvalen og inn i kortere skjørtekanter.

Det er faktisk over 50 år siden det aller første selvbruningsproduktet ble lansert, etter oppdagelsen av det kjemiske stoffet dihydroxyaceton (DHA), som viste seg å gi farge til huden. På den tiden ble imidlertid resultatet så som så, og selvbruning har i en årrekke måtte leve med et relativt dårlig rykte. Men, tiden der man måtte tolerere skjolder, intens lukt og unaturlige nyanser av oransje er forbi – i 2021 kan du få akkurat den fargen du ønsker, uten å kompromisse på noe.

På Forhånd

En god prepp er alfa og omega om du skal påføre selvbruning over store deler av kroppen – spesielt om du bruker et produkt som gir kraftig farge på kort tid. Et produkt som gir farge mer gradvis (som gradual tan-produkter), er ofte mer tilgivende og krever ikke like mye forberedelser for å bli fint.

Eksfolier gjerne huden, enten med en fysisk eller kjemisk peeling. Deretter bør du bruke en god fuktighetskrem (ikke olje!) og la denne trekke godt inn før du tar fatt på selvbruningen. Det kan også lønne seg å bruke bodylotion hver dag etter at du har påført selvbruning, da vil fargen holde seg fin og fri for skjolder lenger. DHA-stoffet har nemlig en uttørkende effekt på huden, og en tørr hud blir fort skjoldete.

Hva er det egentlig?

Det kjemiske stoffet DHA fungerer ved at det reagerer med protein som naturlig finnes i hudens øverste lag, og etter en stund stimulerer huden til å utvikle en gyllen farge. Det er også denne kjemiske reaksjonen som skaper den karakteristiske selvbruningslukten – så om du vil bruke selvbruning er det dessverre ingen vei utenom lukten. Selv om den heldigvis har blitt mye svakere og lettere å kamuflere de siste åra. Grunnen til at gradual tan-produkter ofte lukter mindre, er nettopp fordi de inneholder en lavere andel DHA.

Hvordan får man det beste resultatet?

I tillegg til å preppe huden godt, er det også viktig å finne det produktet som passer best for deg. Om du vil at påføringen skal være lettvint og bli så jevn og naturlig som mulig, er en mist, selvbruningsdråper eller et gradual tan-produkt best. Misten kan du enkelt spraye over ansikt, hals og bryst, og resultatet blir jevnt og friskt. Dråper lar deg lage din egen gradual tan-krem, ved å blande produktet i favorittkremen eller bodylotionen din. Fargeintensiteten velger du selv ut ifra antall dråper.

Om du er litt mer dreven og ønsker en intensiv farge raskt, er produkter som mousser og kremer det beste. Disse krever at du er ekstra nøye både med prepp og påføring, da man lett kan få skjolder om man ikke er forsiktig. Til gjengjeld blir resultatet langvarig og – om ønskelig – mange nyanser mørkere enn utgangspunktet ditt på bare 6–8 timer. Påfør gjerne selvbruningsproduktet med en vott eller kost for jevnere resultat og for å unngå å farge innsiden av hendene

Vi har samlet alle favorittene våre, så uavhenging av om du ønsker en gradual tan, en lys eller mørk farge – her finner du produktet du trenger for best resultat!

Gradvis, lettvint og naturlig farge

A hint of summer

Økologisk selvbruning i verdensklasse. Disse deilige dråpene har vunnet flere priser, og det er lett å skjønne hvorfor. Gyllen og sunn glød på flaske!

A hint of Summer fra Rudoplh Care, kr 415. (annonse)

Glow 20 facial tan serum

James Read er en mester på selvbruning til ansiktet. Denne geniale nyheten gir deg en lekker glød på bare 20 minutter.

 

Glow 20 Facial Tan Serum fra James Read, kr 349.

Radiance-plus golden glow booster

De første selvbruningsdråpene vi noen gang testet er fortsatt en absolutt favoritt – til både kropp og fjes. Så enkelt og så effektivt, året rundt.

Radiance-Plus Golden Glow Booster fra Clarins, kr 350. (annonse)

Tanning + Skin perfecting serum

Et litt annerledes selvbruningsprodukt, men enkelt å påføre når man først får teken. Resultatet er naturlig med en nydelig gyllen glød. Perfekt til ansikt og bryst!

Tanning+Skin Perfecting Serum fra Korres, kr 289.

Intens farge som varer lenge

Aero tanning foam

Dette er nok vårt favorittmerke når det kommer til selvbruning til kroppen, og en gjenganger i rutinen er denne varianten. Langvarig, iøynefallende og naturlig farge.

Aero Tanning Foam fra Bondi Sands, kr 399. (annonse)

Instant self-tanning mousse

En annen mousse-favoritt. Superenkel å påføre, mild og god lukt og en naturlig og jevn glød i huden etter bare tre timer.

Instant Self-Tanning Mousse fra Ida Warg, kr 179. (annonse)

Self tan lotion

Svensk merke som lager effektive og velduftene produkter. Denne lette kremen gir farge både med en gang og over tid. Helt nydelig på leggene!

Self Tan Lotion fra Mr & Mrs Tannie, kr 299. (annonse)

Glow clear self tanning mousse

Fin og frisk glød, raskt resultat og god holdbarhet. Merket lager fargekorrigerende selvbruning, og resultatet blir dermed veldig naturlig.

Glow Clear Self Tanning Mousse fra Isle of Paradise, kr 279.

Umiddelbar farge som kan vaskes bort

Glo one day tan

Siste nytt fra Bondi Sands er en trio med brun-i-en-dag-produkter. Umiddelbar farge, dekk og glød, som enkelt vaskes av med såpe og varmt vann i dusjen.

Glo One Day Tan fra Bondi Sands, kr 199. (annonse)

Body blur

Ønsker du en farget bodylotion som dekker godt, er dette vår favoritt. Finnes i flere farger og dekker blåmerker og arr uten at huden ser unaturlig ut.

Body Blur fra Vita Liberata, kr 475.

Tea to tan face & body bronzer

Denne dekker ikke, men gir nydelig glød og farge til huden, som kan gjøres mer intens med flere lag. Fin å bruke på armer og bryst, og best å påføre med en stor kost.

Tea to Tan Face & Body Bronzer fra By Terry, kr 925.

Illuminating body bronzer

En farget kroppsbronzer med små skimmerpartikler som gir en superfin glød. Sitter godt, er drøy i bruk og har en god pris!

Illuminating Body Bronzer fra Kicks, kr 199. (annonse)

Relatert

Alt du trenger å vite om inflammaging

Hva er inflammaging, og hva må du vite for å unngå for tidlig aldring?
Beste hårproduktene

Bevar fargen, glansen og følelsen av nyvasket hår lenger

Nå kan du gå flere dager uten å vaske håret!
Skinceuticals

SkinCeuticals med nytt må ha-produkt til alle hudtyper

Dette hudpleieproduktet er virkelig redningen – uansett hudtype!

Les også

Selvbruningskrem

Her er ekspertenes selvbruningstips

Stjerner som Gigi Hadid og Kate Moss, har alltid en dose ferieglød over huden sin. Dette er trikset de sverger til.

5 spørsmål og svar som selvbruning

Fordi ingen har lyst til å ende opp som Ross Geller.

6 skjønnhetsprodukter på budsjett

Dette er vår skjønnhetsansvarlig og redaksjonssjef, Marthe, sine budsjettvennlig skjønnhetsfavoritter!