Mitt alkoholfrie år

Hvordan kan man gå fra å være party queen til å drikke Kombucha på fest?

Publisert Sist oppdatert

Alkoholfritt år: Alle har vi vel våknet dagen derpå og sagt «Jeg skal aldri drikke igjen», og en desembermorgen i 2017 gjorde jeg alvor av ordene.

Siden begrepet fest nesten er synonymt med alkohol, kan man få sosial angst av mindre. Sosialt sett er det nok langt lettere å nippe til drinkene i et år, enn å gå så hardt ut som å takke blankt nei til alkohol.

Alkoholfritt år

hvorfor i all verden valgte jeg, en utadvendt og singel jente, å droppe dråpene som skal senke skuldrene på fredagskvelden, gi meg ekstra glimt i øyet på date, eller få meg til å tro jeg danser som Beyoncé?

Vel, kanskje nettopp derfor... Der og da følte jeg at jeg fint kunne gjøre akkurat de tingene uten alkohol innabords. Alkoholen hadde nesten blitt en slags høflighetsplikt på middager eller fester, slik at andre som drakk ikke skulle føle seg ukomfortable i mitt edruelige selskap.

Noe jeg måtte betale for da jeg alltid våknet opp dagen etter med hjerteslag som løp løpsk, selv etter kun ett glass vin. Det var tydelig at kroppen min ikke likte alkohol, så jeg konkluderte med at alkoholen måtte vike.

It-jenter dropper drikking

Det som tok meg over kneika, var nok at forbilder i motebransjen og entreprenører jeg så opp til som Elle Ferguson, Kayla Itsines, Sarah-Jane Clarke og Monica Øien stadig var åpne om at de ikke rørte alkohol. Når it-jenter og kule damer kunne si nei, var det vel håp om at jeg fortsatt kunne bli invitert på fest, selv om jeg også takket nei til alkohol?

Jeg liker ikke å bry meg om hva andre tenker, men jeg husker jeg var redd for å bli sett på som rar eller kjedelig. Det skal sies at jeg aldri har vært hun som tar seg et glass vin alene på en fredagskveld, eller drikker når jeg er alene på ferie. Kanskje det er den sunnere livsstilen min, der trening og helse er viktig, som har gjort alkohol til en festgreie?

Redd alkohol

Eller kanskje det er støkken alkohol satte i meg tidlig i 20-årene, da jeg som student fikk de fatale konsekvensene av alkohol tett på kroppen. En 21 år gammel jente som satt på med oss hjem fra fest, orket ikke lenger å bli med den lille omveien det var å svippe en annen festdeltager hjem. Mens hun ventet på taxi ble hun drept av en fyllekjører. En mann som i retten så meg i øynene og påstod at han trodde hun var et søppelspann da han kjørte på henne, og derfor forlot åstedet.

Selv ble jeg flydd rundt Australia (det var der jeg bodde da ulykken skjedde) i 2 år for å beskrive for juryen hvor beruset den avdøde jenta var minuttene før ulykken. Fyllekjøreren fikk 2 år. Selv fikk jeg varig FOMO på selve livet og unngikk å kjøre på mørke motorveier i årevis. At beslutningene du tar i beruset tilstand kan få fatale konsekvenser ble med ett veldig virkelig. Etter dette ble nok aldri alkoholen og jeg helt trygge på hverandre igjen.

Kjedelig som ikke drikker...

skal det også sies at det er slike vonde erfaringer som har lært meg hvor skjørt livet er, og lært meg å elske livet og også en fest! For jeg var i hvert fall hun som var gøy å ha med på fest. De som har møtt meg mens jeg danset meg gjennom en skisesong i St. Anton i Østerrike, eller på afterski på Dr. Holms på Geilo vil nok kanskje til og med gå så sterkt ut som å kalle meg en party queen. En fest har også ofte vært den letteste veien til en ny omgangskrets under utenlandsopphold, og danseskoene har ofte ikke tatt meg hjem før soloppgang.

De mange forbausede ansiktsuttrykkene fra venner det siste året har nok gitt party queen-stempelet noen riper i lakken.

Heldigvis gir en karriere i motebransjen deg også svart belte i mingling, så i festlige lag klarer snakketøyet seg fint uten bobler. At jeg kan danse uten promille, er også et pluss. Problemet er heller de som er rundt meg. En del kan bli stressa når de selv har en fuktig kveld, men oppdager at jeg er edru.

Edru på date

Mitt beste våpen har derfor blitt en mocktail, eller noe alkoholfritt i glasset.

De færreste studerer hva du har i glasset, så lenge du ikke går for Solo. Det skal sies at jeg har unngått å legge første date til en bar den siste tiden, og heller styrt den til «la oss ta en kaffe». Dette for å unngå at fyren skal bli ubekvem med en mocktail-drikkende date. Ingen vil vel havne i «komplisert»- eller «rar»- boksen på første date?

Til tross for en veldig bratt kurve av edru dater, og at jeg har måtte overbevise en del venner om at jeg fortsatt er like morsom på fest, har avholdstilværelsen bare vært positiv. Det å ikke føle seg klein helt fram til onsdag etter en hard lørdag, har vært fantastisk.

Trendy å være avholds

Jeg tror jeg med hånden på hjertet kan si at jeg aldri har hatt mer fokus, og følt meg så balansert, som etter at jeg ga opp alkohol.

Her om dagen kom jeg over en artikkel i et av magasinene i stolryggen på flyet; hvor en trendy og alkoholfri bar i New York ble omtalt som nytt og hipt.

For et par uker siden ble jeg presentert for verdens første destillerte alkoholfrie sprit på et pressemøte. Kanskje jeg bare er veldig trendy? Sist gang jeg gikk hjem fra fest fikk jeg i hvert fall stående applaus fra en av de andre festdeltagerne. Han kom ikke over at jeg hadde klart en hel kveld med skikkelig hjemmefest-vibber og disko, uten å røre drinkene. «Du danset jo mest», var kommentaren hans.

At jeg våknet fresh klokken ni morgenen etter og tok meg en joggetur, selv om jeg ikke var i seng før tre på natten, er for meg en herlig bonus.

Jeg har selv ikke satt noen tidsramme på hvor lenge jeg skal holde meg unna alkohol, men det jeg kan love er at du ikke blir kjedelig bare fordi du ikke lenger skjenker sprit i glasset.

Sjekk ut bloggen til Cecilie Mevatne her!

Alkoholfritt år: Flere jenter som har droppet alkohol

Powered by Labrador CMS