Tilståelser fra en alenemor  

Foto: @missmathiesen

– Jeg tør påstå at ingen drømmer om å bli alenemor. Mange vil gjerne bli mødre, men mamma, alene, står ikke så høyt på lista over ti-ting-jeg-må-gjøre-før-jeg-dør. Men noen ganger er livets største gave den du trodde du aldri ønsket deg.

Publisert Sist oppdatert

Denne saken av Erica Mathiesen fant vi i arkivet fra 2017, og synes den er så fin og sterk at vi måtte dele den igjen!

Tenk at Alba har blitt fire år!

https://www.instagram.com/p/B6YHCCTgPCT/

https://www.instagram.com/p/B3U_32fAKRB/

Jeg trodde aldri jeg skulle savne å få gå på do alene. Jeg tok det egentlig for gitt at jeg alltid skulle få lov til å gå på do alene. En menneskerettighet. Nå vurderer jeg ofte hva som vil traumatisere Alba mest; at hun står utenfor døren og gråter i fem minutter, eller at hun ser mamma sette inn en tampong.

Ja, livet blir satt i perspektiv når du blir mor, og i et litt annet perspektiv når du blir alenemor. Men hvem har vel ikke godt av det innimellom? Jeg tenkte å dele litt av mine erfaringer med alle dere andre alenemødre der ute, enten dere allerede har sivilstatus singel og mor, eller om det foreløpig bare " er komplisert".

GJØR: Lev etter dine egne regler, de som passer for deg og ditt barn.

Alba (min 18 måneder gamle datter) og jeg lever sånn jeg føler er best for oss. Jeg har tatt henne med meg overalt, fordi det har vært veldig viktig for meg å ha et sosialt liv selv om jeg er alenemor. Hun har sovet i utallige senger under middagsselskaper, sovet i vognen sin på restaurant og vært med på helgeturer og ferier hit og dit siden hun var veldig liten. Selvfølgelig innen rimelighetens grenser, og i retrospekt så skulle jeg kanskje ha droppet å ta henne med på ferie med alle vennene mine til Ibiza forrige sommer, men man lærer fort hva som funker og ikke.

Ibiza, en seks måneder gammel baby og en gjeng med barnløse 30-åringer funker ikke spesielt bra nei.

Alba er trygg og sosial, elsker menneskers og snakker med alle. Hun er ekstremt tilpasningsdyktig, og trives i de fleste situasjoner. Selv om de rammene jeg har skapt for henne ikke har vært konvensjonelle, så er de trygge; hun har aldri manglet noe, og hun er omringet av kjærlighet hele tiden. Hun legger seg 18.30 hver kveld, selv om det ikke alltid er i sin egen seng. Finn ut hva som funker for deg og barnet ditt, og følg dine instinkter - de er de eneste riktige.

Ikke tro at kjærlighetslivet er over bare fordi du er alenemor, men avfinn deg med at kjærlighet er et tema som nå har nådd nye nivåer av komplisert.

GJØR IKKE: Dine dager som nattens dronning er over, velg heller å se på deg selv som en nattsvermer.

På en måte svermer du rundt i mørket, alltid med et øye halvåpent, og aner ikke helt hva som egentlig skjer. Jeg som har vært nattas dronning hele livet, synes ikke det er like gøy å være våken hele natta lenger, fordi det sjelden er en veldig god fest som holder meg oppe.

Ordspråket «helt om natta, helt om dagen» holder ikke lenger, nå er det «helt om natta, grusomt monster om dagen» som gjelder. Så ikke bli oppe hele natta bare fordi det er deilig å ha litt alenetid uten barn. Gå og legg deg. Og ikke gå på byen og drikk deg kjempefull uten en avtale om at barnet kan bli hos barnevakten over natta, og tidligst må hentes rundt lunsj neste dag.

Lite er så kjipt som å være alenemor når man er selvforskyldt sengeliggende. Prøv å forklare til en 1 1/2-åring at Real Housewives of Beverly Hills er godkjent TV-underholdning gjennom en hel lørdag, og at det er den eneste dagen noensinne det er lov til å spise pizza i sengen.

GJØR: Allier deg med familie og andre omsorgspersoner du kan stole på.

Vennene dine kan gjerne si at de alltid er tilgjengelige til å være barnevakt, men det er de ikke, så det kan du egentlig bare glemme med en gang. Alt hun ikke får lov til av meg, får hun lov til av mormor, og jeg oppdrar Alba med god hjelp av mine foreldre.

Alba og jeg er utrolig privilegerte som får være så mye sammen med, og får så mye kjærlighet av, vår nærmeste familie. Hun tvinner dem rundt lillefingeren, men de hjelper meg å skape trygghet og gode rammer for henne, og det er uvurderlig.

GJØR IKKE: Ikke tro at kjærlighetslivet er over bare fordi du er alenemor, men avfinn deg med at kjærlighet er et tema som nå har nådd nye nivåer av komplisert.

Var det vanskelig å få seg en kjæreste før, så er det som å kjempe i en verdenskrig å få seg kjæreste nå. Statusen min på Happn er MILF.

Jeg tenker at man må jo ha litt humor, by litt på seg selv, men jeg begynner å tvile på at dette funker i min favør, ettersom jeg får urovekkende få It´s a match!` For la oss være ærlige her, de fleste menn har noen reservasjoner når det gjelder å date en alenemamma.

Å observere skrekken i øynene til menn jeg møter når alenemorstatusen bringes på banen, er jo relativt underholdende i seg selv, og jeg har lært meg at det beste er å bare si det med én gang. Jeg kan jo nesten ikke ta med meg en mann hjem og late som om jeg bare har en bitte liten romkamerat.

Ta den tiden du trenger; når tiden er riktig dukker den riktige opp, en som er bra for både deg og for barnet ditt. Det er i hvert fall det jeg desperat forteller meg selv hver dag.

Erica sammen med datteren Alba.

GJØR: Rydd, men ikke bli fanatisk.

Nei, leiligheten er ikke rotete, jeg har bare latt alt stå på utstilling. Som på et museum. Du er faktisk allerede en super-kvinne, og slike kvinner har ofte viktigere ting å gjøre enn å bare rydde. For det første må du gi deg selv litt kred for at du får til alt du faktisk får til. Og nyt litt all den erkjennelsen du får av alle andre, de aller fleste syns at en alenemor er utrolig sterk og tøff. Så vær litt stolt av deg selv og fokuser heller på alt du får til, enn det du ikke får til... Som for eksempel å rydde. Det kan være en sur pille å svelge at den andre av foreldrene, som ikke har fulltidsansvaret, får tid til å bare gjøre de morsomme tingene, som å kose seg på ferie og ta langhelger, mens du må handle, mate, vaske, legge, levere, hente hver eneste dag. Men det er faktisk ikke så farlig om oppvasken står til neste dag eller at gulvet ikke har blitt vasket på to uker.

GJØR IKKE: Freak ikke ut når du blir syk, for det blir du.

Det skjønne lille avkommet ditt kommer til å drasse med mange bakterier fra andres skjønne små avkom inn i ditt hjem. Men hva kan man gjøre med det? Ikke en dritt. Du må fortsatt stå opp, mate barnet, få på klærne, lage matpakken osv. Her kommer den nødvendige alliansen jeg snakket om tidligere inn i bildet igjen; det er veldig deilig med hjelp fra en frisk, voksen person når du blir syk. Men det er jo ikke alltid en slik person er tilgjengelig, som på en lørdag ettermiddag for noen uker siden.

Jeg hadde akkurat fått Alba i badekaret, et sted hvor hun elsker å være. Der satt hun godt fornøyd til jeg skulle lene meg over kanten med litt leker, og prosjektil-spydde over hele ungen. Det var som en scene fra Exorsisten. Hvordan jeg klarte å få matet og lagt den ungen er fortsatt et stort spørsmål, men jeg har noen vage minner om at jeg forbannet min alenemorstatus akkurat da. Men Alba tilga meg, og jeg har, tro det eller ei, fått henne like fornøyd opp i badekaret igjen.

https://www.instagram.com/p/B3SWlqdApr5/

GJØR: Tenk deg om en eller flere ganger når det gjelder all kommunikasjon med eksen.

Guds gave til skilte foreldre er e-post. Kjenner du deg sur og irritabel og du føler at du ikke blir forstått av eks-partneren, sett deg ned, skriv en e-post, og lagre den i utkast. Gå så en tur, lek litt med ungen, gjør litt yin-yoga, og så leser du e-posten igjen. Slett alle banneord og kjipe kommentarer, og lagre nytt utkast. Lag litt middag, kjør litt Netflix and chill, les e-posten igjen. Er du fornøyd med tonen nå, etter all denne bearbeidingen, så kan du trygt sende den av gårde uten at du har startet en ny runde med energikrevende krangling.

GJØR IKKE: Ikke kjenn deg skyldig for alt, hele tiden.

Den dårlige samvittigheten for at du og barnefar ikke lenger er sammen, fordi du føler at du ikke selv klarer å gi barnet ditt alt hun trenger. Du er bra nok! Og ikke forsøk å døyve alskens dårlig samvittighet ved å kjøpe masse leker ungen din ikke har bruk for, og for all del, ikke kjøp et kjæledyr! Hvis du mener at ungen absolutt må et kjæledyr, velg et dyr med kort levetid, som for eksempel en hamster. For det dyret blir ditt ansvar, det er helt sikkert.

https://www.instagram.com/p/B21xQO6CY0P/

GJØR: Når du har barnefri, ha barnefri, og gjør det med stil.

Du fortjener litt tid for deg selv, til å gjøre de tingene som gjør deg glad, og som fyller deg med positiv energi. Noen ganger (ofte) har jeg dager hvor jeg bare vil være alene, og det er en grei, og sunn følelse. En fornøyd mor har et fornøyd barn. Jeg har ikke dårlig samvittighet for at jeg har behov for å komme meg ut med vennene mine, og bare å snakke med noen som kan sette sammen fulle setninger. Jeg har ofte brukt mye tid på å grue meg til at Alba skal på besøk til faren sin, når egentlig dette er noe kjempefint.

Alba får tilbringe tid med pappaen sin, som hun elsker og som elsker henne, og jeg får en etterlengtet pause. Jeg skal trene hver dag, drikke masse vin hver dag, få unna all den jobben som henger over meg... Så går det noen dager, jeg har fått drukket vin hver dag, gratulerer til meg, trent en gang, og ikke gjort noe av det som stod på gjørelisten min. Men når Alba kommer tilbake er jeg klar for hverdagen med henne igjen, og kan nyte masse kvalitetstid med henne. Og da innser jeg at dette blir bare lettere og bedre for hver dag som går, og at det å være alenemor faktisk er en stor gave. Den beste gaven jeg noen gang har fått.

https://www.instagram.com/p/B0gfySSiejK/

Powered by Labrador CMS