Kopier Caroline Berg Eriksens geniale sparemåte

Det er særlig én ting hun er opptatt av å spare til.

Publisert Sist oppdatert

Annonse i samarbeid med Danske Bank

– Vi skal alle bli gamle en dag. Om vi er så heldige. Jeg ser på hvert eneste år som en gave, og håper jeg er så heldig at jeg blir gammel nok til å se barna mine som godt voksne, at jeg får oppleve barnebarn og kanskje også deres barn. Vi vet aldri hva fremtiden bringer, men det er som at jeg kan se det for meg. Lars-Kristian og jeg, vi skal bli gamle sammen, sier influenser og blogger Caroline Berg Eriksen og fortsetter:

Vi skal reise, nyte livet som pensjonister. Ta med barn og barnebarn på lange turer. Kanskje kjøpe en hytte på fjellet med plass til storfamilien. Så sitter vi der, på en veranda i solnedgangen, i litt knirkete gyngestoler, litt skrøpelige i skrotten, men fullstendig lykkelige og fulle av gode minner fra et langt liv.

Tidligere denne uken hadde Caroline et interessant møte med Anne og Cecilie i Danske Bank, der hun ble vanvittig motivert til å tenke på pensjonssparingen sin i enda større grad enn tidligere.

Det er lov å ha håp og drømmer for fremtiden, og jeg vil så gjerne ha det bra når jeg blir gammel – jeg skal i hvert fall gjøre mitt aller beste for å forsøke å få det akkurat sånn. Én ting er å sørge for god helse ved hjelp av et balansert kosthold og regelmessig trening, men det er ingen hemmelighet at du som pensjonist ikke akkurat har god råd om du ikke sørger for det selv, sier Caroline og legger til:

Du tenker kanskje at du er altfor ung til å bekymre deg for pensjonen din nå, at det ordner seg når du blir eldre og at du heller vil fokusere på å prioritere boliglån eller ting du kan ha nytte av per i dag. Men det er faktisk fullt mulig å få til begge deler, og på den måten har du en tryggere fremtid i møte som pensjonist.

Start med en 500-lapp

Rådgiverne i Danske Bank sitt beste råd til Caroline er å spare til pensjon med en fast månedlig sum, i for eksempel verdipapirfond.

Folketrygden gir kanskje en årslønn på omtrent kr 250 000, og det er selvfølgelig godt nok til å leve et bra liv som gammel, men for to som ønsker å reise, oppleve og inkludere familien i mye av det, så er ikke dette godt nok, forteller Caroline.

I tillegg til folketrygden får de som er ansatt pensjonssparing fra arbeidsgiver. Men for mange er det ikke snakk om mye penger, og det er derfor lurt å spare noen ekstra kroner ved siden av. Dette trenger ikke å være store summer, du kan for eksempel starte med 500 kroner eller en 1000-lapp.

Du regner kanskje med at det er like greit å spare penger i banken, men faktum er at det er et tapsprosjekt. Pengene du sparer her, vil være mindre verdt jo lenger de står på sparekontoen din, fordi det er så lave renter på konto i dag, og fordi prisene på varer og tjenester i samfunnet øker mer, sier Caroline.

Ha is i magen

Fondssparing er forbundet med risiko, og underveis i sparingen vil sparebeløpet kunne svinge i verdi. Derfor er det viktig med lengre tidshorisont og is i magen. Dersom du vil spare langsiktig (minst 15 år), kan du tåle høyere risiko å spare i rene aksjefond – dette kan være den beste løsningen om du som meg skal spare helt til du blir pensjonist.

Historisk sett har det vist seg at det er mer lønnsomt å spare i aksjefond, da dette har gitt god avkastning over tid.

Oppspart beløp kr 210 o00. Totalbeløp etter 35 år kr 718 000.

Søylediagrammene over viser hvordan verdien vil utvikle seg med et fast månedlig sparebeløp på 500,- pr. mnd i aksjefond i 35 år, forutsatt en årlig brutto avkastning på 5.75 prosent i alle de 35 årene. En avkastning på 5.75 prosent tilsvarer avkastningen som ligger til grunn i Finans Norge sin bransjeavtale. En slik prognose kan ikke regnes som en pålitelig indikator for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil bla. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Skatt og inflasjon ikke hensyntatt.

Ta gjerne kontakt med en rådgiver fra Danske Bank som kan hjelpe deg å komme i gang med din pensjonssparing. Tenk på fremtiden din – det er aldri for sent å starte!

Powered by Labrador CMS