Så mye kan 500-lappen din bli til

Foto: Getty Images

- Dette er noe ALLE har mulighet til, sier eksperten.

Publisert Sist oppdatert
I annonsesamarbeid med Danske Bank Keen på en lengre drømmereise, en ny kåk eller noe annet snacks i livet ditt som krever litt ekstra penger? Da skal du vurdere å investere i aksjefond. Forbrukerøkonom i Danske Bank, Cecilie Tvetenstrand, gir deg sine råeste tips - og viser deg hva en 500-lapp i måneden fort kan bli til. Få tips til hvordan du får mest mulig ut av pengene dine i dag!

Gunstig for lommeboka

Et aksjefond består av flere ulike aksjer som gjør at du blir indirekte eier i mange ulike selskaper, og dermed ikke legger alle eggene i samme kurv. – Du får en god spredning på sparepengene dine, som gjør at sparingen din blir tryggere og veldig gunstig for lommeboken din. I et aksjefond kan du forvente en høyere avkastning over tid enn i andre typer verdipapirfond, sier Tvetenstrand. Du trenger absolutt ikke ha flust med gryn for å investere i et fond. – Det er mulig å spare så lite som kr 100 i måneden, så dette er noe ALLE har mulighet til. Enkelte fond har satt en grensen på minimum kr 500 i månedlig sparing.
Eksempel: Hvis du hadde hatt en månedlig spareavtale på kr 500 de siste 10 årene i et globalt aksjefond, ville verdien i dag vært kr 131 000 (13,82 %), mens på en sparekonto i den samme perioden ville pengene hatt en verdi på kr 70 000 (3 %). Dette er de siste 10 årene som har vært, så det er ingen garanti at de neste 10 årene vil være like, men historisk har aksjemarkedet gitt bedre avkastning over tid. Få din egen rådgiver her!

Slik finner du aksjefondene du vil investere i

Ifølge Tvetenstrand viser Morningsstar opp mot 18 000 fond, og i jungelen av å prøve å finne riktig fond, er det fort gjort å gå seg vill. – Det enkleste er å se hvilke fond banken din tilbyr. Det viktigste er å komme i gang og velge rett aksjeandel. Har du ingen formening og en lang sparehorisont (mer enn fem år), kan et globalt aksjefond være en god løsning, sier hun og fortsetter: – La oss ta en titt på historiske tall på hvordan verdien på pengene i fondet utvikler seg. Ser du på daglig basis, har du like mange dårlige som gode opplevelser. Ser du på ett år, har du 30 % dårlige og 70 % gode opplevelser. I løpet av en fem års-periode er det kun 10 % dårlige opplevelser. I løpet av en periode på ti år har du kun gode opplevelser. Derfor er dette med tid så viktig med tanke på sparing i aksjemarkedet.

- INGEN sannsynlighet for at du mister alle pengene dine

Du kan velge om du ønsker å spare et lite beløp over flere år, eller om du vil plassere ett stort beløp. – Ved å spare månedlig, kjøper du fondsandeler på ulike tidspunkt gjennom året. Du vil da automatisk treffe noen ganger når det er urolig i markedet, og noen ganger når det går veldig bra. Når det er urolig, kan du se på det som å handle på salg; du får flere andeler som vil øke verdien hvis og når det går bedre igjen, sier Tvetenstrand. – Dersom du skal plassere et større beløp, er det mange som tenker at man må prøve å treffe riktig tidspunkt for det. Det som er viktig å huske på er at dersom du venter for lenge for å treffe en urolig tid, kan du i den perioden gå glipp av avkastning. Det viktigste er å ha en plan, en lang tidshorisont og holde seg til den planen, fortsetter hun. Få din egen rådgiver her! Mange tenker at å investere i aksjefond kan bety at du risikerer å miste alle pengene dine. Det kan Tvetenstrand avkrefte med en eneste gang. – Det er INGEN sannsynlighet for at du mister alle pengene dine i et fond. Da må alle selskapene fondet investerer i gå konkurs samtidig. Men; er du uheldig og må ha pengene ut akkurat når det er mest urolig på børsen, eksempelvis om du måtte ta ut pengene dine midt under finanskrisen april 2009, ville du tapt cirka 50 %, avhengig av hvilket fond du hadde pengene i. Hadde du da hatt muligheten til å la pengene stå, ville pengene vært tilbake i verdi september 2009. Det er derfor viktig å ha is i magen når det rusker på børsen og la være å sjekke fondene så ofte i de periodene, sier Tvetenstrand.

«Verdens åttende underverk»

Fysiker og nobelprisvinner Albert Einstein mente faktisk at rentersrente-effekten, som du får ved å investere i fond, er så effektivt og gunstig at han kalte det «verdens åttende underverk». – Rentesrente-effekten kalles det når du får avkastning på avkastningen din. Når du har penger på en sparekonto, må du betale skatt på renteinntektene dine hvert år, mens ved sparing i aksjefond har du utsatt skatt på avkastning. Hvert år får du altså et høyere beløp som du får igjen avkastning på. Med tiden vil du merke en enorm effekt av det, sier Tvetenstrand.

[danskebank_widget]

Powered by Labrador CMS