Samarbeid og utvikling: 4 tips til kvinner i tech

Som strategisk sjef for Accenture i Sverige, kan Martina Wetterhorn en ting eller to om hvordan man klatrer i den teknologiske verden.

Publisert Sist oppdatert

Annonse i samarbeid med Accenture.

I løpet av de siste to årene har forholdet til jobb endret seg drastisk. Gjør jeg noe jeg virkelig brenner for? Føler jeg meg inspirert hver dag? Føler jeg støtte fra min arbeidsplass? For Martina Wetterhorn, stratetisk sjef for Accenture i Sverige, så har det å lande en karriere hun virkelig trives med vært en lang reise, bestående av hardt arbeid og strategiske valg.

Hun er akkurat den type kvinne ELLE inspireres av å prate med: en som har bygget en karriere innen tech – som tradisjonelt sett er en mannsdominert bransje – med hjelp fra mentorer og sponsorer, og som nå bruker sin platform til å støtte et inkluderende og mangfoldig team.

Vi har fått Wetterhorns beste tips for hvordan å lykkes i den konkurransedrevne verdenen av tech fra viktigheten i det å satse på samarbeid, til den kompliserte kunsten å skape en sunn balanse mellom jobb og privatliv.

Sats på samarbeid

Som strategisk sjef hos Accenture, må Wetterhorn ofte sjonglere flere høy-prioritets saker samtidig. Nøkkelen til produktiv tidsbruk, sier hun, er å satse på samarbeid. Dette kan gjøres gjennom enkle metoder, som å sørge for en kontinuerlig dialog internt, gjennom enten chat-forum eller andre meldingstjenester, med det kan også komme gjennom mer omfattende tiltak.

"Jeg tror man sparer masse tid gjennom å dele tanker med teamet sitt, fremfor å holde alt for deg selv", sier Wetterhorn. "Gjennom å være åpen og transparent i fra start får du også viktig feedback tidlig i prosessen, som bidrar til at du lettere kan endre kurs der det trengs. Dette innebærer ofte å stole på teamet ditt med prosjekter, og unngå micromanaging. Et åpent samarbeid med dine kolleger er alfa omega," sier hun.

Finn riktig arbeidsplass

Du kan være den mest kompetente personen i rommet, men det har ingen betydning dersom din arbeidsplass ikke ser ditt potensiale. Dette er grunnen til at Wetterhorn legger vekt på viktigheten av å finne en arbeidsplass som deler dine verdier – en som prioriterer utviklingen av din karriere, er essensiell.

"Mitt råd er å begynne med å finne ut hva som gjør at du vokser – ikke bare på jobb, men også i livet," forteller hun. Se forbi arbeidstittelen og se på hvorvidt denne rollen er riktig for deg, og hva du trenger for å blomstre. Jeg kan også anbefale en mentor på det sterkeste – en du kan være åpen med og som kan guide deg. En god mentor skal hjelpe deg til ikke å være redd og kunne sette ord på hvorfor du ville vært riktig i den rollen du ønsker deg, og vice versa.

"Jeg startet Accenture for fire år siden, og det var tydelig fra min første dag hvor viktig mangfold og inkludering er," fortsetter hun. "Jeg elsker hvordan vi kan prate om verdien av det, og hvordan vi kan leve etter det, hver eneste dag; det er ikke bare en KPI vi skal nå, bare for å nå den. En arbeidsplass preget av mangfold gjør et selskap mer innovativt. Fordelene er endeløse."

Accentures tilnærming til bærekraftig forretningspraksis var også et trekkplaster for Wetterhorn. "Vi har gjort bærekraft til et av våre største ansvarsområder. Vi fokuserer ikke bare på å hjelpe kundene våre til å bli mer bærekraftige, men vi integrerer det også i alle andre aspekter av virksomheten vår," sier hun. For å si det enkelt, å spørre seg "hvorfor" gjør arbeidet langt mer inspirerende.

Aldri slutt å utvikle deg

Wetterholm skylder mye av sin progresjon til sin kontinuerlige selvutvikling, det være seg gjennom mentorer, å lære seg nye ting eller lytte til innsikt fra yngre kolleger.

"I mine tidligere år fokuserte mitt mentorskap på meg som person, og vi jobbet med verktøy for å gjøre meg mer produktiv og takle perfeksjonismen min," sier hun. "Men etter hvert som jeg gikk videre med karrieren min, ble det mer fokus på hvordan jeg kunne komme videre på jobb, finne mine styrker og hvordan jeg kunne bygge videre på dem."

Det kan innebære å spørre din nærmeste leder om hva som mangler i ferdighetene dine for å kunne vokse inn i en senior-stilling på din arbeidsplass, og deretter jobbe for å få forutsetningene til å utvikle seg, få opplæring og bevise deg på disse områdene. Denne typen proaktiv progresjon og selvutvikling støttes og heies på hos Accenture gjennom sine grenseløse muligheter, som gjør ansatte i stand til å tilpasse karrieren sin basert på lidenskap og formål. Som seniorleder i selskapet understreker Wetterhorn at det også er viktig å lære av yngre ansatte. "De yngre generasjonene forstår potensialet til teknologi, bærekraft, inkludering og mangfold på en veldig naturlig måte, som jeg virkelig beundrer - det er inspirerende å lære av."

Skap balanse mellom arbeid og privatliv

Som for så mange av oss har Covid-19-pandemien vært en mulighet for Wetterhorn til å revurdere sitt forhold til jobb. Hun sier at hun ble tiltrukket av Accenture delvis på grunn av selskapets uendelige utviklingsmuligheter, men også på grunn av dets folk-først-tankegang, som viser de ansatte viktigheten av en sunn balanse mellom arbeid og privatliv. «Å være hos en arbeidsgiver som gjør det mulig for meg å være en tilstedeværende mor og kone hjemme og opprettholde mine andre interesser og hobbyer mens jeg jobber, er viktig for meg,» sier hun. "Jeg har sett konkrete eksempler på ganger hvor ledere i selskapet har sagt "nei" til kunder eller prosjekter fordi det ikke passet med folk først-prinsippet."

Wetterhorn sier at det er helt spesielt å finne en arbeidsplass som er mottakelig for tilbakemeldingene dine – men det er også viktig å stå opp for seg selv og å kommunisere tydelig hvis arbeidsmengden din er uhåndterlig. "Hvis du kan diskutere åpent hva som fungerer og hva som ikke fungerer, hjelper det virkelig til å skape et blomstrende arbeidsmiljø."

Dersom du har ideer, er oppfinnsom og brenner for å gjøre en forskjell, kan du kanskje finne din neste jobb hos Accenture.

Powered by Labrador CMS