Filmene vi elsker fra 90-tallet

Er du klar for en real nostalgi-trip?

Publisert Sist oppdatert

Noen filmer kan jeg se igjen og igjen, og likevel blir jeg aldri lei. Dessuten oppdager jeg alltid noe nytt, og etterhvert som jeg kan historien nesten utenatt, kan jeg fokusere desto mer på det visuelle.

De siste årene har 90- og tidlig 2000-tallet preget motebildet, og uttrykk som noughties (2000 - 2009) og Y2K (år 2000) har blitt en del av motejournalistikken. Men uansett hvor inspirerende det kan være å lese om denne moten, er det desto bedre å se den spille seg ut på skjermen, båret av karakterer jeg elsker, gjennom historiene jeg vender tilbake til, år etter år.

Derfor er filmene fra 90-tallet den ultimate kilden til inspirasjon – både til garderoben og til joie de vivre, når du måtte trenge det.

First Wives Club (1996)

Først og fremst: First Wives Club! Dette er ikke bare en av de beste filmene fra 90-tallet, dette er en av de beste filmene EVER. For ja, du kan have your cake and eat it too. Du kan få Goldie Hawn, Diane Keaton OG Bette Midler i et feministisk mesterverk av en komedie som avsluttes med alle tre, ikledd helhvitt, dansende til Lesley Gore's "You don't own me" – for ja, noen ganger er livet faktisk SÅ bra.

Moten, castingen, og Ivanka Trumps legendariske råd til alle kvinner i skilsmisse: Don't get mad, get everything. Jeg eier hele to eksemplarer av denne filmen på dvd – nuff said.

Vi ELLEsker Meg Ryan

Slår du opp 90-tallet i ordboka, så finner du et bilde av Meg Ryan. Dette var definitivt hennes gullalder, og det er umulig å velge kun én av hennes filmer fra denne tiden.

Vi har allerede skrevet om hvordan vi drømmer om hele garderoben hennes fra When a man loves a Woman (1994), og det samme kan sies for You've got m@il (1998), Sleepless in Seattle (1993) og French Kiss (1995). Feelgood-filmer som både rører og inspirerer med en av de kuleste damene vi vet om!

The Virgin Suicides (1999)

Doctor: What are you doing here, honey? You're not even old enough to know how bad life gets.

Cecilia: Obviously, Doctor, you've never been a 13-year-old girl.

Sofia Coppolas offisielle regi-debut føles fortsatt føles like aktuell i dag. Filmen er basert på boka med samme navn, av Jeffrey Eugenides (1993) og satt til 70-tallet. The Virgin Suicides er både en film om det å være tenåring, men også om psykisk helse, som på mange måter skildres som en slags eksplosjon i sakte film. Vond og vakker på alle måter!

Pretty Woman (1990)

Dette er vel en av 90-tallets mest ikoniske filmer? Musikken, sitater som Big Mistake! Big! Huge! og shopping på Rodeo Drive, og scenen der Julia Roberts (i rollen som Vivian) synger Prince's - Kiss i badekaret, eller Richard Gere's ridderlige Say Anything-øyeblikk med La Traviata for fulle mugger i en hvit limousine, den ikoniske Hunza G-kjolen.. Og "avslutningen" med It must have been love med Roxette – hvem knekker ikke sammen da? Denne filmen kan vi se igjen og igjen... og det gjør vi!

I likhet med Meg Ryan medvirket også Julia Roberts i flere av våre favorittfilmer fra 90-tallet, og Notting Hill (1999) fortjener selvfølgelig også en plass på denne listen!

Clueless (1995)

I frykt for å gjenta meg selv må jeg igjen skrive – DETTE er vel en av 90-tallets mest ikoniske filmer? Spesielt med tanke på moten. Det er vel knapt skrevet en sak om 90-talls mote uten å referere til enten Clueless, eller Caroline Bessette-Kennedy?

Og hvor lenge må vi vente før Cher's geniale oppfinnelse for styling og organisering av klesskapet realiseres? Vel, enn så lenge har vi masse inspirasjon å hente fra denne filmen!

Romy & Michele's High School Reunion (1997)

Videregående reunion – hva skal man si? Uansett hvem du var på videregående, så er det ingen tvil om at dette kan sette i gang mange tanker.

For Romy og Michelle blir dette en real reality-check da invitasjonen til deres 10-års reunion får dem til å innse at i løpet av de siste 10 årene har de ikke oppnådd... Noe som helst! Og ikke nok med det: de var ikke akkurat populære for 10 år siden heller. Så – hva gjør man?

Denne filmen er både morsom og hjertevarm, og med ingen ringere enn Friends-royalty, Lisa Kudrow, i rollen som Michele, og Mira Sorvino som Romy, er dette en av 90-tallets perler.

The Talented Mr. Ripley (1999)

Denne filmen burde du se minst én gang i året, og kanskje aller helst tidlig på våren, idet du begynner å skimte sommeren i det fjerne. Vi snakker BIG MOOD.

Denne filmen har alt: en legendarisk casting, en nail-biter av en historie, og rent estetisk er den ikonisk. The Talented Mr. Ripley er like mye en estetisk referanse, som den er en filmhistorisk.

Handlingen utspiller seg hovedsaklig i Mongibello, på Sicilia, der den unge pianisten Tom Ripley oppsøker livsnyteren, Dickie, på oppdrag fra Dickies far for å overtale han til å flytte tilbake til USA. Istedenfor blir de to venner, og sammen med Dickies forlovede, Marge Sherwood, blir de tre uadskillig. For unge Ripley er denne livsstilen som en drøm, og sakte, men sikkert begynner han også å ligne mer og mer på Dickie selv...

Pulp Fiction (1994)

Pulp Fiction.. Hvor skal man begynne?

Ikke er den kronologisk, og ikke er den laget for sarte sjeler – men den er udiskutabelt ikonisk. I kjent Tarantino-stil er den både brutal og komisk i skjønn forening, men den er også veldig underholdende. Gjennom 154 minutter følger vi tre ulike historier, som alle flettes sammen, og tematikk som lojalitet, svik og forbrytelse driver handlingen mot bristepunktet av hva et menneske kan tåle (også for oss som ser på, for å være ærlig).

Med store stjerner som Uma Thurman, John Travolta, Samuel L. Jackson, Christopher Walken og Bruce Willis – for å nevne noen – i sentrale roller, er denne et must, om så bare for å oppleve deres prestasjoner.

Dessuten fortjener denne en pris for "most popular costume for halloween among millenials" – hvis noen skal dele ut en sånn pris.

Thelma & Louise (1991)

... Og vi avslutter med a BANG! – if you know, you know.

Vi følger Thelma og Louise på det som sies å være en ferie, men som egentlig er en flukt fra både livet og fortiden. Etterhvert som ting utvikler seg på "veien" blir flukten nærmest selve målet. Dette er rørende historie om vennskap, bein i nesa, kvinnekamp, og om det å ta tilbake kontrollen over eget liv.

For en kjærlighetshistorie!

Powered by Labrador CMS