mote

9 bøker du leser på stranden og i parken i sommer

Disse bøkene er som skapt for å ha med overalt i sommer.

Følelsen av sommer, humor, selvutvikling og romantikk blir med oss i vesken.

Publisert Sist oppdatert

En god bok til sommeren er et must. Lite slår følelsen av å brette ut teppet i parken eller på stranden, slenge seg ned på magen, (legge vekk telefonen!) og bla opp i en god bok. Denne listen er full av tips til bøker som både er perfekt sommerlesning – og som tross alt ser sommerlige ut.

On Freedom av Maggie Nelson

Du vet den følelsen av universets timing? Da jeg leste denne boken, følte jeg at den hadde blitt sendt inn i livet mitt på akkurat riktig tid. Jeg følte meg litt stuck på enkelte områder - og denne gå så mange fine perspektiver!

I denne boken utforsker Nelson hvordan vi ser på, opplever, tenker på og snakker om frihet. Dette innebærer å se nærmere på både popkultur, teori, livserfaringer - utfra de fire temaene kunst, sex, narkotika og miljø.

On Freedom, kr 179 hos Norli (annonselenke)

How do we know we're doing it right? av Pandora Sykes

Dette er en streke-under-bok, mark my words! En humoristisk guide, som er langt fra en pekefinger, til det moderne liv. Sykes skriver så godt, deler massevis av personlig materiale, og stiller spørsmål ved alle valgene vi stadig står overfor i vårt moderne liv. Hvordan vet vi hva som er riktig - og er det ikke ofte litt sånn at selv om vi prøver å gjøre livet vårt lettere og bedre, så ender vi opp med å gjøre det vanskeligere?

P.S.! Undertegnede synes dette er en god gavebok.

How Do We Know We're Doing It Right? kr 179 hos Norli (annonselenke)

Gjestene av Agnes Ravatn

Helt ærlig, synes jeg denne boken er en anelse genial. Skikkelig morsom, og skikkelig godt, beskrivende språk! En liten bok med en tett handling som stort sett foregår over få dager i en skjærgårdshytte. Karin og Kai har motvillig takket ja til å låne ei luksushytte ved Oslofjorden - og veldig snart har de viklet seg inn i et spill av løgner og skuespill med nærmeste hyttenabo.

Gjestene, kr 129 på salg hos Norli (annonselenke)

Things I Don't Want to Know av Deborah Levy

Denne boken er et slags svar til George Orwell, en av våre viktigste moderne forfattere, og hans kjente liste over motiver bak skriving. Levy lar dette bli utgangspunktet for egne refleksjoner rundt livet som skribent.

Forresten, du bør ha flere Levy-titler på leselisten din – for eksempel The Cost of Living.

Things I Don't Want To Know, kr 179 hos Norli (annonselenke)

Cleopatra and Frankenstein av Coco Mellors

Denne var overalt da den kom, og med god grunn. Personlig synes jeg den var litt uventet - ikke at tittelen hinter om en klassisk kjærlighetshistorie, men likevel forventet jeg at den skulle være mye mer i gaten rosenrødt Hollywood. Den overrasket ved å være mørkere og vondere enn som så - men samtidig ha nok av sjarm og humor. En mer realistisk historie om kjærlighet?

Cleopatra and Frankenstein, kr 169 hos Norli (annonselenke)

Sommerlys, og så kommer natten av Jón Kalman Stefánsson

Dette var den første boken jeg leste av prisbelønte Stefánsson, og jeg falt pladask. For et språk. Og det å drømme seg vekk i viltert, vakkert, islandsk landskap er heller ikke feil, selvsagt.

I denne boken skildres en liten landsby og flere ulike karakterer som bor der på vakkert, vittig, vemodig og detaljert vis. Det er deilig å lese om vanlige menneskers uvanlige og vanlige liv - og deres drømmer, lengsler, skjønnhet og vansker.

Sommerlys, og så kommer natten, kr 187 hos Norli (annonselenke)

The Moon-Spinners av Mary Stewart

En deilig feriebok som sluker deg inn i en verden av både mysterier og romantikk. "The Moon-Spinners" av Mary Stewart, som forresten kalles for dronningen av romantiske mysterier, tar deg med til Kreta og inneholder utallige ingredienser som er oppskrift på suksess: drap og forsvinning, en liten landsby full av hemmeligheter, både britiske og greske kjekkaser - og et spennende, beskrivende språk. Britiske Nicola Ferris har nemlig snublet inn i en ferietur hun sent vil glemme.

The Moon-Spinners, kr 169 hos Norli (annonselenke)

Dandelion Wine av Ray Bradbury

Jeg er skikkelig svak for Ray Bradbury og hans drømmende, nostalgiske, fantasirike skrivestil. Denne boken er en skikkelig, skikkelig sommerbok som fyller deg av følelsen av sommer. Sommer i en amerikansk by, familierelasjoner og diverse, skildres fra perspektivet til to små gutter. Jeg tror det er dette som gir boken denne sterke følelsen av sommer - det å huske hvordan det var å ha skolefri som barn, og det å liksom ha uendelig med tomme dager foran seg til å utforske alt en sommer har å by på. Og så, naturligvis, den melankolske følelsen som melder seg når sommeren plutselig er på hell, og de gjenstående dagene forsvinner like fort som den siste sanden renner ut av et timeglass.

Dandelion Wine, kr 169 hos Norli (annonselenke)

Franny & Zooey av J.D. Salinger

Catcher In The Rye er en internasjonal klassiker å regne - og her i Norge har vi sett at amerikanske elever må studere denne boken i utallige filmer og serier - men jeg vil også slå et slag for denne. Det er en kort bok med mye innhold! Dialogen er utrolig underholdende, vittig og skarp. Denne boken handler om å navigere livet og identitet - nærmere bestemt "the crises of youth". 

Franny & Zooey, kr 169 hos Norli (annonselenke)

Les også: Slik blir festivalsommeren 2024

Powered by Labrador CMS