Anita Pallenberg: 60-tallets it-jente

Test av photo byline

1960-tallets estetikk er igjen i vinden i motebildet. Rolling Stones-musen og modellen Anita Pallenbergs stil er et typisk eksempel på tiåret designerne elsker å la seg inspirere av.

Publisert Sist oppdatert

Nylig avdøde Anita Pallenberg var et av 1960-tallets store stilikoner. Med sine flagrende kaftaner, høye støvletter, miniskjørt, store belter og rufsete pelsjakker har hun i flere tiår inspirert både designere og kjendiser med sin tidstypiske, bohemske stil. De store designere blir tilsynelatende aldri lei: Hedi Slimane brukte Anita som inspirasjon for sin aller første YSL-kolleksjon. Marc Jacobs, Anna Sui og Jeremy Scott har alle innrømmet å ha latt seg inspirere av stilikonet. Rebecca Minkoff forklarte nylig at hennes høst- og vinterkolleksjon i år er basert på Pallenberg og Rolling Stones sin store USA-turné på slutten av 60-tallet. Selv oppsummerte Anita Pallenberg stilen sin slik: “Boots, belts, cashmere, hats, sunglasses, furs as well.”

Italiensk-tyske Anita Pallenberg, fotografert i 1971. Foto: Blackman/Daily Express/Getty Images

Den tysk-italienske modellen var slående vakker, verdensvant og ikke minst flink til å snakke for seg. Det var slik hun greide å komme seg backstage på en av Rolling Stones sine konserter i Tyskland tidlig på 60-tallet, før gruppa hadde slått gjennom skikkelig. Ikke lenge etterpå var Pallenberg og gruppas grunnlegger, Brian Jones, et par. Dette skulle bli starten på en av rockehistoriens store trekantdramaer, men også starten på Jones sin undergang. Pallenberg og Jones levde et nokså hardt liv, med festing, dop og alkohol. Jones hadde åpenbart en del indre demoner, og forholdet ble i følge Pallenberg destruktivt og voldelig. På en roadtrip til Marokko sammen med gruppas gitarist, Keith Richards, fant Pallenberg og Richards tonen. Og da Jones ble syk og måtte legges inn på sykehus på veien, reiste Richards og Pallenberg videre til Afrika og startet et forhold. Stemningen i gruppa var allerede dårlig - Jones var på kant med Richards og vokalist Mick Jagger. Og da Anita avsluttet forholdet til Jones, gikk det raskt nedenom med ham. Jones døde i 1969.

Keith Richards og Anita Pallenberg i 1969. Foto: McCarthy/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images.

Anita Pallenberg og Keith Richards fikk tre barn sammen og var et av 60- og 70-tallets mest ikoniske par. Hun var den originale rock´n roll-baben, han skulle bli en av rockehistoriens største stilikoner - takket være Pallenberg. I selvbiografien sin, Life, skriver Richards: “I started to become a fashion icon for wearing my old lady’s clothes.” Pallenberg var i tillegg til å være modell og muse også med i flere filmer, bl a ikoniske Barbarella (1968) med Jane Fonda, og den lovpriste avant-garde-filmen Performance (1970), der hun spilte mot Mick Jagger. Anita Pallenberg hadde en helt spesiell status i den mannsdominerte musikkindustrien på 60-tallet - hun var ikke bare en groupie for Rolling Stones, men en respektert del av gruppa - og også deres store stilinspirasjon.

Keith Richards og Anita Pallenberg med familien sin i bryllupet til Mick Jagger og Bianca De Macias i Saint-Tropez i 1971. Foto: Reg Lancaster/Daily Express/Getty Images.

Anita Pallenberg i en av signaturlookene sine: En flagrende kaftan og sandaler. Foto: Hulton Archive/Getty Images.

Powered by Labrador CMS