kultur

5 krimbøker vi leser i påsken 

Hyttekos, solvegg eller bypåske - en god krimbok er et must i påskedagene.

Krim og skrekk er kanskje litt hat-elsk, men det er uten tvil et påske-must.

Publisert Sist oppdatert

Krim og påske går hånd i hånd. Match made in heaven. Yin to the Yang. Rosinen i pølsa? Ok, ferdig nå.

Enten du er en like stor lesehest som untertegnede her eller bare plukker opp en bok i ny og ne - og enten du foretrekker at påskelesinga er så skummel at du kvier deg for badespeilet eller bare spennende nok til at det kiler litt i magen - finner du 5 gode tips her. Kvalitetssikret av moi!

- Mørke hemmeligheter

For å si det sånn: Fleat House skjuler mørke hemmeligheter.

Lucinda Rileys "Mordene på Fleat House" åpner med det plutselige dødsfallet til en elev ved Fleat House på privatskolen St. Stephen's, i det dypeste Norfolk, nordøst for London. Den sjokkerende hendelsen er noe skolens rektor helst vil kalle «en tragisk ulykke», men det lokale politiet kan ikke utelukke at noe mistenkelig har skjedd. Hele settingen gir litt gåsehud fra første side!

Den anerkjente etterforskeren Jazz Hunter hentes inn for å lede etterforskningen som en tjeneste for sin gamle sjef - og plutselig har et makabert funn på skolens område gjort saken til den vanskeligste drapsetterforskningen i hennes karriere. 

Og forresten: Rett etter at Lucinda Riley døde den 11. juni 2021, fant sønnen flere manus, blant annet dette.

Mordene på Fleat House, kr 149 på tilbud hos Norli (annonselenke).

- Poetisk skrekk

Ingenting er som en bok som er "skummel, men ikke så skummel", men som samtidig klarer å krype skikkelig under huden på deg. 

Ray Bradburys klassiker "Something Wicked This Way Comes" er akkurat en sånn bok. Språket er fantastisk og den er akkurat passe absurd til å trekke deg ned i historiens mørke virvler - samtidig som nettopp det absurde gir deg litt etterlengtet avstand.

En del av det skumle, er hvor relaterbar den er. Boken handler om to unge gutter i small-town America, som har fått omreisertivoliet Cooger and Dark's Pandemonium Shadow Show på besøk i byen. Men inne blant de fascinerende karusellene, teltene, speilene, labyrintene og røyken, er blir det tydelig at lek og drømmer har en høy pris.

Something Wicked This Way Comes, kr 169 hos Norli (annonselenke)

- Skremmende lett å kjenne seg igjen

Det siste du vil finne ut av når du er i ferd med å bli innesnødd i Alpene, er at høyfjellshotellet du er på var et tidligere sanatorium.

"Sanatorium" av Sarah Pearse har jeg anbefalt til så mange - og den er "som skapt for norske forhold". Det er nemlig skremmende lett for oss nordmenn å kjenne seg igjen i den snøtunge, mørke skogen som omringer høyfjellshotellet i denne spenningsromanen. Denne boken har alt man vil ha når man velger å åpne de skumlere sjangerne: forsvinninger, hemmeligheter og stedets fortid som presser seg på. 

Dramaet utspiller seg på et glamorøst høyfjellshotell i Alpene, og stedets forhistorie som sanatorium gjør seg stadig merkbar. I tillegg, for litt ekstra klaustrofobi, er det en snøstorm på vei som snart sørger for at hotellets gjester er fanget der oppe. 

Sanatorium, kr 187 hos Norli (annonselenke)

- Noe er off

Denne er ikke skummel på grøsser-måten - men det er en bok som kan få deg til å tvile på det meste. Inkludert deg selv og dine nærmeste.

I den psykologiske trilleren "Byttet", av Stefan Ahnhem, møter vi to par man straks blir nysgjerrig på. Carl og Helene har funnet drømmehuset i California, og har byttet bolig med et par som skal tilbringe sommeren i villaen deres i Stockholms skjærgård. 

Det tar imidlertid ikke lang tid før begge parter får kjenne på at "noe er off". I Santa Cruz lurer de straks på om huset virkelig så slik ut på bildene? Og overvåkningskameraene i alle rommene i Stockholm fører snart til at det oppstår små og store spørsmål. Hva foregår egentlig bak alle fasadene? Og hvem spiller spill for hvem?

Byttet, kr 393 hos Norli (annonselenke).

- Mysterier og romantikk

Dersom du ikke synes at krim og påske er en opplagt kombo, vil jeg slå et slag for boken jeg leser akkurat nå. En deilig feriebok som sluker deg inn i en verden av både mysterier og romantikk.

"The Moon-Spinners" av Mary Stewart, som forresten kalles for dronningen av romantiske mysterier, tar deg med til Kreta og inneholder utallige ingredienser som er oppskrift på suksess: drap og forsvinning, en liten landsby full av hemmeligheter, både britiske og greske kjekkaser - og et spennende, beskrivende språk. Britiske Nicola Ferris har nemlig snublet inn i en ferietur hun sent vil glemme.

The Moon-Spinners, kr 152 på salg hos Norli (annonselenke)

Les også: 5 boktips for å sparke i gang året

Powered by Labrador CMS