livsstil

3 inspirerende profiler om sommertreningen du enkelt får til på ferie

Vi spør 3 inspirerende profiler om treningstips for sommeren. Wanda Mashadi trener gjerne uansett hvor hun er i verden på ferie.

Du må virkelig ikke ha en mølle eller manualer. Slik kan du ha det gøy med helt andre treningsrutiner mens du er på ferie.

Publisert Sist oppdatert

Er du opptatt av å opprettholde noe som ligner dine vanlige treningsrutiner når du er på ferie? Eller vil du helst bare hygge deg med diverse aktivitet? På denne lille listen finner du nok av inspirasjon til økter som enkelt lar seg gjennomføre på hytta, stranden, båten - eller bare hjemme.

3 inspirerende profiler deler hvordan de trener i sommer - uavhengig av hvor ferieplaner og alle spontane eventyr måtte ta dem hen.

Les også: Slik kler du deg på hytta i sommer

Wanda Mashadi: - På den kaldeste vinterdagen på fjellet, men også i 35 grader i Syden

Ifølge mote-, beauty- og treningsprofil Wanda Mashadi er det planlegging som er key for at trening skal være smooth også på ferie. Og det trenger faktisk ikke være så komplisert.

- Det første jeg gjør før jeg reiser er å sjekke treningsmulighetene. Hvis jeg har styrke, sykkel, elipse eller andre økter som krever at jeg er innendørs, gjør jeg research på nærmeste treningssenter dit jeg skal, forteller hun.

Treningsklærne pakkes alltid med i kofferten, slik at hun enkelt kan ta beina fatt.

 - Jeg tar meg gjerne en løpetur uansett hvor jeg befinner meg. Løping er alltid den treningstypen jeg foretrekker. Det er så vanvittig enkelt, og noe jeg får til uansett! 

- Og ellers planlegger jeg alltid - ja, jeg er koko - alt rundt trening og planen jeg får satt opp av min PT, sier Mashadi.

- Har du noen kjappe go-to økter som kan gjennomføres hvor som helst, kanskje? 

- JA! En lett og rolig joggetur på for eksempel 5-7 km klarer man stort sett uansett hvor man er. Det som er fint med akkurat den distansen er at den gjerne er holdbar uansett temperatur. Jeg har løpt den på den kaldeste vinterdagen på fjellet med masse snø, men også i 35 varmegrader på Sydenferie. Tempo styrer man selv alt ettersom hva en trives med og orker! tipser hun.

Mashadi understreker enda et ferievennlig tips:

- Å løpe  5–7 km er en perfekt økt både alene og sammen med noen! 

- Hvilken type trening foretrekker du i sterk varme? 

- Når det er kokvarmt på ferie, da løper jeg ute, eller har noen raske EMOM eller AMRAP-økter som tar max 30 min. Er noe med å ikke overdrive med høy puls og svette i alt for varme temperaturer også! Det er de dagene det regner, snør eller lignende at jeg holder meg inne. Da får du ikke meg ut, assa. Da blir det løping, styrke eller restitusjon innendørs.

Alle de tre profilene vi har spurt trekker frem ferie-løping. Det funker i all slags vær, krever ikke noe utstyr - og er noe du kan regulere helt selv!

* EMOM = Every Minute On the Minute. Økten legges opp som en sirkeløkt, med et gitt antall øvelser og repetisjoner som skal utføres i løpet av et minutt. 

* AMRAP = As Many Repetitions As Possible.  En treningsøkt som varer i en gitt tid, med mål om å få så mange repetisjoner eller runder som mulig gjort innenfor denne tidsrammen.

- Har du noe treningsmusikk vi bør legge til på sommerlista vår?

-  Det er to sanger jeg MÅ høre på hver gang jeg løper ute nå! Love Hurt Repeat av Alle Farben, Lewis Thompson, Mae Muller, og The Sound of Silence - CYRIL Remix  av Disturbed og CYRIL.

Les også: Har du kjærlighetssorg? 

Fredrik Austad: - En smud form for park-trening

Fredrik Austad, som er både pusteterapeut, forfatter, fotograf og grunnlegger av To Gutter, sverger til å kose seg med en eller annen form for trening, uansett destinasjon. Men, det bør kanskje være både overkommelig enkelt - og mer enn gjerne noe sosialt.

-  Poenget er ikke å makse eller bli fanatisk, men å ha en sterk kropp som kan bære deg gjennom dagen. Det er jo også et tonn av forskning som viser at trening gir glede og motivasjon! Jeg tror du får en bedre ferie av å opprettholde noen av treningsvanene dine, sier Austad.

- Hvordan holder du deg aktiv når du er på reise?

- Jeg har alltid med meg løpeskoene mine, en yogamatte, og et sett treningsklær og på reise, forteller han. 

Løping eller jogging er enkelt, påpeker han, fordi det krever minimalt av utstyr og du bestemmer tempoet helt selv. 

- Det er også en super måte å utforske en ny by på; jeg pleier å sette et kjent monument eller park som mål i Google Maps, snøre på meg skoene og legge i vei! Ekstra poeng hvis jeg klarer å bestille morgenkaffen på det lokale språket, uten at de svarer på engelsk, forteller han.

Er det snakk om lengre tid, forteller Austad at han gjerne investerer i et medlemskap på den lokale gymmen. Det er kanskje ikke feil hvis du har booket et toukersopphold i en eller annen Airbnb-villa med vennegjengen eller storfamilien?

- Har du noen kjappe go-to økter som kan gjennomføres hvor som helst? 

- Det enkleste er ofte det beste. Sørg for å varme opp, og trene de store muskelgruppene. Sett av 20 minutter, og kjør knebøy, rygghev, push-ups, sit-ups og jump-squats 12 x 3, tipser Austad.

Han slår også et skikkelig slag for å gjøre ferietreningen til en sosial happening.

- Mitt hotteste tips er å trene med venner eller familie om du er på ferie. Gjør morgenyoga sammen, eller en kort intervalløkt før dere lager middag? Da blir trening noe sosialt, og noe dere kan glede dere over, eller eventuelt lide dere gjennom, sammen, sier han.

I tillegg, er det ikke feil om å samarbeide om treningsopplegget:

- En venn og jeg har også gjort en smud form for park-trening. Vi møtes i en park eller på en åpen plass, og bytter på å gi hverandre øvelser. Han sier for eksempel: "20 air-squats", og så er det min tur til å velge etterpå. Vi setter timeren på 30 eller 60 min, tipser Austad.

Ferietrening? Husk at det enkle ofte kan være det beste, tipser Fredrik Austad.

- Hvilken type trening foretrekker du i sterk varme? 

- En kort løpetur med påfølgende bad! Bygdøy rundt? 

Han minner derimot om at det absolutt er meningen du skal være påpasselig i veldig sterk varme. Det er få grunner til å kjøre den lengste, hardeste økten i stekende sol. 

- Jeg dreit meg ut selv nylig, og måtte ligge to timer foran en vifte for å roe både nervesystem og solstikk. Og: husk nok vann!

Ella Skorgan: - Perfekt på verandaen, båtdekket eller SUP-brettet

Danser og modell Ella Skorgan skal farte mye i løpet av sommeren. Det blir både Sør-Frankrike og noen uker på havet. Hun er godt vant med å finne sin "ferietrening".

- Jeg er en ekte badenymfe om sommeren og tilbringer helst mer tid under vann enn over, så der vinner jeg nok en del aktivitetspoeng uten å helt få det med meg, deler hun.

Når det er sagt, legger hun gjerne inn tilpassede, kortere økter. Hun sverger til flere digitale økter, som hun gjerne gjennomfører både her og der.

- Litt enkel pilates og styrke perfekt både på verandaen, båtdekket eller SUP-brettet, tipser Skorgan.

Hun trekker frem en av hennes go-to hjemmepilatestimer på YouTube, på 20 minutter, pluss Vibeke Klementsens yogakurs som ikke krever noe annet enn en yogamatte og deg selv.

- Korte, intensive løpeturer i sola er jeg også fan av, dersom de følges opp med et langt, deilig bad, sier Skorgan.

I tillegg, skal hun naturlig nok ta danseklasser her og der gjennom sommeren. Og det er det ikke bare dansere som kan, minner hun.

- Det finnes en masse digge sommerkurs i dans, pilates og yoga både online og rundt omkring i landet!

Les også: Derfor er hjemmelaget solkrem en dårlig idé

Powered by Labrador CMS