Nei takk, vi drikker ikke!

Foto: Unsplash

Å droppe pilsen, drinken eller vinglasset er i vinden som aldri før. Stadig flere unge drikker vann eller brus på fest.

Publisert Sist oppdatert

Paaaarty, party!

Helt siden jeg var cirka fjorten år gammel har jeg festet. Noen ganger med måte, noen ganger med alt annet. Jeg har vært bedugget ukentlig i en årrekke, og jeg har storkost meg. Det begynte med Tuborg-pilsner og rusbrus i ungdommen. Takk og lov har preferansene endret seg i takt med alderen. Nå er det tørr hvitvin og enkle drinker som er favoritten. Da jeg var fjortis, seksten, russ eller tjue år gammel student, var det ikke et alternativ for meg å ikke drikke i festlige lag. Ei heller for mine venner. Men – blant dagens yngre garde har noe endret seg. Forskning viser at ungdom drikker mindre enn før, og blant de yngre i min omgangskrets er det flere som sipper virgin cocktails i stedet for sprit.

– Jeg var tjue år gammel da jeg kuttet alkohol. Jeg drakk alkohol av feil grunner, og fant ingen kos i det. Jeg drakk for å tilfredsstille andre, for at de skulle synes at jeg var morsom å henge med, forteller 25-år gamle Helene Bruland. Helene er makeup-artist og ELLE-profil, og er en av dem som ikke syns at alkohol er et must.

Hun likte ikke måten kroppen hennes reagerte på alkohol, verken fysisk eller psykisk. Men å avstå var heller ikke bare bare.

– Å dra på fest eller på byen ble det mest slitsomme jeg gjorde. Det ble alltid et samtaleemne, alle spurte hvorfor jeg ikke drakk, sier hun.

Man MÅ ikke drikke!

Helene synes ikke det skal være slik at man «må» drikke.

– Det er viktig at folk vet de har et valg. Det er et rusmiddel, og alle reagerer forskjellig. Noen har kanskje ubehagelige opplevelser knyttet til rus. Det burde være likegyldig for andre hva jeg har i glasset mitt, sier hun bestemt.

«JEG SKEIER UT MED MAT OG GODTERI SOM ALLE ANDRE, MEN HAR ALLTID SETT PÅ ALKOHOL SOM GIFT FOR KROPPEN.» - Helene (25)

Undersøkelser viser at færre unge bruker ulike former for rusmidler enn tidligere.

Andelen høykonsumsituasjoner har gått ned. Stadig flere bruker mer tid på skole og høyere utdanning enn for bare noen få år siden. Idrett er en stor del av livet. Det er rett og slett trendy å være ordentlig.

– Dagens ungdom er mer hjemmekjære, veltilpassede og aktive. De har tette bånd med foreldrene, de har det bra og lever aktivt. Det er ingen tydelig generasjonskløft lenger, og ingen utprøving av grenser slik det var før. Nå kan en tenke at å si nei til alkohol gir en opplevelse av mestring og selvbestemmelse, forklarer forsker Elin Kristin Bye ved Folkehelseinstituttet.

Ungdommer drikker mindre

Willy Pedersen er professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, og har sett nærmere på grunnene til at ungdommers drikkevaner har endret seg.

I en artikkel i Aftenposten skriver han om nedgangen hos de unge, mens forbruket fiffig nok lenge økte blant de unges foreldre og besteforeldre.

– Jeg intervjuer stadig unge som irriterer seg over halvfulle foreldre på ferie og over julemiddagen. Noen svarer derfor trassig «nei takk» når de blir spurt om å ta «et lite glass vin».

Det kan være en fin måte å sende foreldrene et lite stikk, en fin måte å markere autonomi. Å takke nei blir på sett og vis et lite opprør. I tillegg har sosiale medier og nettbaserte aktiviteter blitt mye viktigere – det er ikke lett å ta en feilfri selfie hvis du ligger over toalettet og roper på elgen.

Selv om ESPAD-undersøkelsen ble publisert for to år siden, er det ingenting som tyder på at den ikke fortsatt er gjeldende. Den generelle sunnhetstrenden har påvirkning på de unge.

– Det er trendy å være sunn, trendy med clean living og så videre – man snakker om generasjon perfekt. Ungdom er i dag «veltilpasset og skikkelige», forklarer Bye.

Ser på alkohol som gift

For Helene spiller sunnhet en rolle for valget hennes.

– Jeg tenker over hva jeg putter i kroppen. Jeg skeier ut med mat og godteri som alle andre, men har alltid sett på alkohol som gift for kroppen, sier hun.

Selvfølgelig påvirkes dagens ungdom og unge voksne av trenings-trender, kosthold og et plettfritt liv på sosiale medier. Da jeg var ung, trente jeg i broderens joggebukse og en hettegenser som rakk meg til knærne. I dag trener unge i kompresjonstights og de mest tekniske joggeskoene på markedet, mens dagens knebøy blir lastet opp på Instagram. Verden er rett og slett en annen. Selv om jeg kjenner flere unge voksne som ikke drikker, sier verken ESPAD-undersøkelsen eller UngDatas rapport noe om folk i tjueåra.

– Vi vet ennå ikke om det er slik at en del av disse ungdommene aldri vil begynne å drikke alkohol, eller om det bare er slik at de utsetter å begynne å drikke til de blir eldre. I lys av nedgangen er det satt i gang en rekke nordiske prosjekter som vil undersøke dette, forklarer Bye.

Toppblogger: Nei takk til alkohol

Like fullt – unge tar et standpunkt.

Blogger Martine Halvorsen (21) kom først i søkelyset da hun var med i TV-programmet Sykt perfekt. Jeg så henne i programmet, som belyste unge menneskers jag etter å prestere og være såkalt «perfekt». I etterkant har hun deltatt i Top Model og blitt en velkjent blogger.

Martine er ikke redd for å ta opp temaer hun synes er viktig, og har skrevet om alkovalget sitt. Hun har aldri vært fan av verken smaken eller rusen, og sier nei takk.

– Jeg føler det er mer trendy med den «classy» drikkingen – at man heller tar seg et glass vin en onsdag ettermiddag fremfor å drikke seg stupfull fredag kveld, sier hun.

For henne var idretten en grunn til at det aldri ble grøftefyll i ungdommen.

– Jeg testet aldri alkohol da vennene mine begynte å utforske. Jeg har alltid fokusert på at det kommer en morgendag. Men sunnhet eller slanking har ingenting med valget mitt å gjøre.

Savner ikke alkohol

Martine er fremdeles ganske uerfaren på alkoholfronten, og har ingen planer om å endre på akkurat det.

– Jeg har egentlig aldri begynt å drikke. Jeg har aldri kjøpt min egen alkohol engang, sier hun og humrer.

– Føler du noen gang at du går glipp av noe?

– Av og til skulle jeg ønske at jeg ville ta meg et glass vin, mye fordi det ser kult ut, ler Martine.

Jo da, et glass kald hvitvin er flott og godt, men Martine har ikke tenkt å erstatte Pepsi Max’en. Hun står støtt i sitt alko-nei.

– Folk skryter uhemmet av hvor godt det er. Så det må jo være noe i det, bare ikke for meg, tydeligvis. Jeg savner ikke alkohol i livet mitt, sier hun.

ESPAD-undersøkelsen (European School of Survey Project on Alcohol and other drugs) fra 2015 er en europeisk undersøkelse om bruk av røyk, alkohol og narkotika blant 15- og 16-åringer. I Norge står Folkehelseinstituttet for innhenting av data. Undersøkelsen viste at unge i Norge befinner seg i det nedre sjiktet når det gjelder alkoholkonsum sammenlignet med andre land i Europa. I 2003 oppga 84 prosent av ungdommen at de har prøvd alkohol, i 2015 var tallet nede på 57 prosent. Det foreligger på nåværende tidspunkt ikke data på unge voksne.

Kilde: fhi.no

UngDatas formål er å gi et oppdatert bilde på norske ungdommers fritidsaktiviteter og hvordan de har det. Resultatene er nasjonalt representative, og den siste undersøkelsen kom i 2016.

Kilde: HiOA.no

ELLE-profil: Mitt alkoholfrie år

Powered by Labrador CMS